Winix P150 luchtreiniger

Winix P150 luchtreiniger

Winix is één van de weinige besproken producenten van wie luchtreinigers ook daadwerkelijk hun specialiteit zijn. Op filters voor hun reinigers na zijn dit de enige producten die het merk maakt. Het is deze focus op één product die hun reinigers boven de rest uit doen springen. Het goedkoopste model binnen hun assortiment is de Winix P150 luchtreiniger. Is deze luchtzuiveraar een aankoop waard?

Winix P150 overzichtWinix P150 luchtreiniger

De gedachte dat goedkoop duurkoop is gaat niet altijd op bij luchtreinigers. Een lagere prijs kan ook veroorzaakt worden omdat een model geschikt is voor kleinere ruimtes. Zo ook bij de Winix P150. Qua eigenschappen lijkt deze variant veel op de Winix Zero, met het grootste verschil dat de Winix P150 geschikt is voor ruimtes met een oppervlak van maximaal 35 vierkante meter. Deze lucht reiniger maakt zowel gebruik van filters als van ionisatie. De reiniger meet automatisch de luchtkwaliteit en past zijn activiteiten hier op aan. Een uiterst stille nachtmodus is ook een optie.

In de doos

  • Winix P150
  • Handleiding
  • Filterpakket

Installatie van de Winix P150

Het enige wat de Winix P150 luchtzuiveraar nodig heeft om te werken, is netstroom. Daarnaast is het de bedoeling dat je zelf het meegeleverde filterpakket installeert. Dit is een fluitje van een cent. Mocht het onverhoopt toch niet lukken, dan heb je altijd nog de handige handleiding om op terug te vallen.

Technische specificaties

  • Oppervlak: 35 vierkante meter
  • Reinigingstechniek: filters en ionisatie
  • Sensoren: ja
  • Nachtmodus: ja
  • Bevochtiger: nee
  • Geluidsniveau: 26 (stille modus) – 46 Db
  • Standen: 5

Bediening en onderhoud van de Winix P150

Qua bediening ben je weinig tijd kwijt aan de Winix luchtreiniger. Deze is voorzien van een automatische modus aan de hand waarvan de luchtkwaliteit gemeten wordt, waarna het apparaat zelf hierop zijn werking aanpast. Als je zelf iets wilt aanpassen qua instellingen, zul je dit middels het display op het apparaat zelf moeten doen. Besturen van afstand, middels afstandsbediening of app, is niet mogelijk.

Het toestel maakt zowel gebruik van ionisatie als van filters. Filters moet je om de zoveel tijd wisselen. Bij de modellen van Winix moet dit meestal eens per jaar, afhankelijk van gebruik. Gelukkig hoef je dit niet zelf te checken: er is een handig lampje aanwezig dat gaat knipperen als de filters aan vervanging toe zijn. Daarnaast zul je het water in het reservoir moeten aanvullen dan wel verschonen (als je het apparaat lang niet gebruikt hebt).

Voor- en nadelen van de Winix P150

De P150 maakt gebruik van zowel filters als ionisatie en voert het reinigen van de lucht in een ruimte efficiënt uit. Door de automatische metingen van de luchtkwaliteit past het apparaat zich hier altijd op aan en hoef jij de reiniger niet vaak te bedienen. Er is een nachtmodus aanwezig die uiterst stil is, met een geluidsniveau van rond de 26 dB. Überhaupt is dit een stil model, met een maximaal geluidsniveau van 46 dB.

Alhoewel het klimaatsysteem weinig bedient hoeft te worden dankzij de automatische modus, zullen sommige consumenten het toch wel jammer vinden dat er geen afstandsbediening aanwezig is. Daarnaast is dit een variant die gericht is op relatief kleine ruimtes, met een maximale grootte van 35 vierkante meter. Is jouw kamer groter? Dan heb je een ander model nodig.

Conclusie

Voor relatief kleine ruimte is deze luchtzuiveraar een prima aankoop als klimaatbeheersing in huis. Je hebt er weinig omkijken naar dankzij de automatische modus, en door de combinatie van filters en ionisatie reinigt dit apparaat een ruimte optimaal. Tevens zie je meteen wanneer de filters vervangen moeten worden dankzij het handige lampje. Kortom, voor kleinere ruimtes tot maximaal 35 vierkante meter volstaat de Winix P150.