Ventilatoren

Een ventilator

zorgt voor verkoeling

Klimaatbeheersing Specialist

Ventilator kopen?

Waarom zou je een ventilator kopen? Een ventilator zorgt voor verkoeling door lucht langs je huid te laten stromen. Er zijn diverse modellen ventilatoren te koop, zoals staande ventilatoren, planfondventilatoren en torenventilatoren.

Een ventilator laat de lucht langs je huid stromen.

Voor gebruik in rustige omgevingen zoals een studie- of slaapkamer.

Erg geschikt voor gebruik in de woonkamer (geluid is niet storend).

Vooral geschikt voor in de (bij)keuken of hal.

Wat is een ventilator?

Een ventilator kan tijdens de warme dagen voor verkoeling zorgen. Een ventilator zorgt er namelijk voor dat er lucht de ruimte in wordt geblazen, waardoor je het in de warme zomermaanden al snel wat frisser hebt. Dit soort klimaatbeheersing heeft veel verschillende uitstralingen, waardoor er altijd voldoende keuzes zijn om de warmte uit je huis te verdrijven. Deze komt dus voornamelijk van pas als het buiten zo warm is dat een raam openzetten geen zin heeft en het huis binnen een kort tijdsbestek heel snel opwarmt. Met ventilatoren heb je dus altijd voldoende mogelijkheden om de woning gekoeld te krijgen en te kunnen genieten van aangename temperaturen.

Hoe werkt een ventilator?

Een ventilator werkt in feite heel simpel. Je hoeft hem namelijk alleen maar ergens neer te zetten en de stekker in het stopcontact te steken. Bij sommige ventilatoren begint de lucht direct te stromen. Ook heb je vaak een aan- en uitknop waarmee je het apparaat aanzet. Door middel van de knoppen op het apparaat kun je ook een andere stand inschakelen. Zo heb je altijd de mogelijkheid om te wisselen tussen een zachte stroming en een harde stroming. Voor de warmste zomermaanden kan de hardste stand voornamelijk van belang zijn, terwijl voor een lichte bries de normale stand al voldoende dienst uit kan maken.

De soorten ventilatoren op de markt

Wil je een ventilator kopen, dan heb je keuze uit ventilatoren in verschillende vormen en maten. Misschien ben je ook wel op zoek naar de beste ventilatoren van dit moment. Het is daarom altijd goed om hier eerst verder in te duiken voordat je er een aanschaft. De prijsklassen kunnen hierbij namelijk ook sterk van elkaar verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld tafelventilatoren, welke op een bureau of tafel geplaatst kunnen worden. Deze zijn compact van formaat en zijn voornamelijk simpel. Er zijn weinig knoppen op te vinden, maar ze geven wel voldoende frisse lucht om je te kunnen koelen. Wel hebben ze altijd bepaalde snelheden en kun je nog instellen of de ventilator moet draaien of in een richting moet blazen om de ruimte gekoeld te krijgen.

Een andere variant is een vloerventilator. Deze variant kent veel verschillende benamingen, maar het komt allemaal op elkaar neer: het is een staande ventilator die je op de vloer kunt plaatsen. Niet alleen kunnen ze de hoogte in gaan, ook zijn ze vaak te bedienen met een afstandsbediening. Deze ventilatoren hebben als groot voordeel dat ze een stuk luxer zijn dan een tafelmodel, waarbij er meer snelheden ingesteld kunnen worden en je eventueel een timer in kunt stellen. De grondmodellen onder de vloerventilatoren zijn de krachtigste in hun soort. Dit brengt echter ook met zich mee dat ze vaak meer geluid maken.

Naast de staande ventilatoren en (staande) torenventilatoren zijn zijn er ook plafondventilatoren. Deze ventilatoren worden voornamelijk gebruikt om grote oppervlakken koel te houden. Je moet deze ventilator op 2,30 meter hoogte hangen om het beste resultaat te behalen. Je kunt deze bedienen door middel van een schakelaar aan de muur of met een afstandsbediening. Ook heb je soms direct verlichting tot je beschikking. Je moet hier echter wel een stevig plafond voor hebben. Het aansluitpunt moet namelijk een draagkracht van minimaal 100 kilogram hebben om de ventilator te kunnen bevestigen. Wanneer je over wilt stappen naar deze ventilator zul je dus goed op moeten letten of het plafond dit kan houden.

De voor- en nadelen van een ventilator

Een ventilator brengt een aantal voordelen met zich mee. Ten eerste heb je altijd een compact formaat te pakken waarmee je kleine ruimtes eenvoudig kunt verkoelen. Wanneer je een grotere ruimte hebt, dan zijn er ook voldoende mogelijkheden om de ruimte op de juiste temperatuur te houden. Zo kun je altijd voorkomen dat het heet wordt in huis. Daarbij komt ook dat er altijd een goede ventilator te vinden is voor je budget. Je kunt namelijk zelf bepalen hoeveel je eraan uitgeeft, waardoor je nooit te veel gaat betalen. Een nadeel is wel dat veel ventilatoren lawaai kunnen maken, wat het soms storend maakt om je werkzaamheden uit te kunnen voeren of te kunnen slapen. Om te kijken welk soort klimaatsysteem het beste bij je past kun je kiezen uit diverse ventilator merken. Enkele bekende merken zijn o.a. Dyson, Tristar, BlueBuilt, Solis, Duux, Solis en Bestron.

Een ventilator kopen: waar moet je op letten?

Als je een luxe of goedkope ventilator gaat kopen is het ook belangrijk dat je op een aantal punten let. Een daarvan is de kracht die een ventilator heeft. Bij een grotere ruimte is er automatisch meer kracht nodig dan in een kleine ruimte. Met een compacte tafelventilator kun je daarom alleen de kleinere ruimtes voorzien van frisse lucht. Let er daarbij ook op of de ventilator kan draaien of niet. Als deze namelijk voor een langere tijd dichtbij staat, kan het stijve spieren veroorzaken. Dit wil je te allen tijde voorkomen. Als je intentie is om de ventilator dichtbij te zetten, is het van belang dat je deze kan laten draaien om zijn as en eventueel ook omhoog of omlaag kunt zetten.

Ook kun je erop letten of er een timer op de ventilator zit. Als je van alle gemakken voorzien wilt zijn en op specifieke tijdstippen het apparaat zijn werk wilt laten doen, dan kun je een model aanschaffen waar deze timer bij te vinden is. Hiermee kun je zelf instellen wanneer de ventilator aan en uit gaat en hoef je zelf geen knopjes meer in te drukken. Of bekijk of er een afstandsbediening bij geleverd wordt. Op deze manier kun je vanuit je stoel het apparaat bedienen en in de juiste stand zetten, zonder dat je ervoor op hoeft te staan. Zo ben je van nog meer gemakken voorzien en heb je toch de juiste temperatuur en klimaatbeheersing in huis.

Als laatste is het ook belangrijk om op de veiligheid te letten. Wanneer er kinderen of huisdieren in huis zijn, dan is het goed om naar een ventilator te kijken die extra veiligheid kan bieden. Hierbij worden de bladen afgedekt, waardoor er niets tussen kan komen. Ook bestaan er hiervoor speciale ventilatoren zonder bladen. Je kunt hierdoor altijd onopgemerkt de ruimte verkoelen, zonder dat de kinderen er met hun handen tussen komen te zitten of dat er een huisdier met zijn staart in blijft hangen. Meer weten over ventilatoren of heb je nog een paar vragen over de werking of het gebruik? Kijk dan eens bij de veel gestelde vragen over ventilatoren.

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten en bacteriën, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheersysteem.