Split airco's

Een split airco

verkoelt, ontvochtigt, ventileert en verwarmt

Klimaatbeheersing Specialist

Split airco kopen?

Waarom zou je een split airco kopen? Een split airco of split unit airco is een een apparaat wat zorgt voor een optimaal en aangenaam binnenklimaat. Een split airco is een airconditioning die bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Doordat deze klimaatbeheersingssytemen vaak hoge vermogens hebben, zijn ze ideaal om er (grote) ruimtes mee te verkoelen.

Een split-airconditioning verkoelt, ontvochtigt, ventileert en verwarmt.

Hogere capaciteit in vergelijking met een mobiele airconditioning.

Split airco’s zijn geschikt voor het koelen van grote ruimtes.

De split airco bestaat uit 2 elementen: een binnen- en een buiten unit. De buitenunit monteer op een vaste plek aan de buitengevel.

Wat is een split airco?

Een split airco is een airconditioning die bestaat uit een binnenunit en een buitenunit en wordt ook wel aangeduid als vaste airco. De binnenunit is in dit geval de blazer, welke de lucht door de ruimte circuleert. Doordat deze vaak hoge vermogens hebben, is het ideaal om er een ruimte mee te kunnen verkoelen. Tegenwoordig zijn er steeds meer airconditioners op de markt verschenen die ook kunnen verwarmen, waardoor je er ook in de wintermaanden profijt van kunt hebben. Zo heb je altijd aangename temperaturen in huis, zonder dat je extra stookkosten krijgt of meerdere apparaten tegelijkertijd aan moet zetten om dit te realiseren.

De split airco met buitenunit wordt vaak geïntegreerd in het interieur. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om deze aan het plafond, aan de muur, weggestopt in een vals plafond, in een kast verwerkt of staand op de vloer installeren. Als je er geen inbouw bij doet, dan kun je binnen een dag de installatie voltooid hebben. Hiervoor is ook een diagonale luchtcirculatie bij geadviseerd. De lucht wordt in dit geval van onderen aangezogen en via de bovenkant weer uitgeblazen. De split unit airconditioning kan echter wel gaan tochten, waardoor het niet geadviseerd wordt om de airco bij zitplaatsen te installeren.

Hoe werkt een split airco?

Een split airco werkt op een andere manier dan bijvoorbeeld een mobiele airco. Het is namelijk een warmtepompsysteem, welke werkt op basis van koelvloeistof. Vergelijk het met een koelkast. Deze kan ook niet verkoelen zonder deze vloeistof. De koelvloeistof onttrekt namelijk de warmte uit de binnenruimte en geeft deze buiten weer af. Dit gebeurt allemaal door middel van de binnen- en buitenunit. De binnenunit bevat hiervoor een ventilator die de warmte lucht naar een warmtewisselaar brengt.

Het contact met de warme binnenlucht zorgt ervoor dat de koelvloeistof opwarmt en verdampt. Daarbij zuigt de compressor het warme gas naar de condensor in de buitenunit. Het gas condenseert door contact met de buitenlucht. In dit geval wordt het gas weer de koude koelvloeistof, welke terug de binnenunit in stroomt. Als je een airco hebt die ook kan verwarmen, dan gaat het proces omgekeerd. De warmte wordt dit keer aan de buitenlucht onttrokken en geeft deze via de binnenunit weer af. Zo kun je de temperatuur geheel regelen met een vast airco systeem.

De soorten split airco’s op de markt

Er zijn verschillende soorten als je voor een split unit airconditioning gaat kijken. Je moet daarom goed opletten welke het beste bij je woning past. Zo is er een single split die bestaat uit slechts een binnenunit. Daarnaast zijn er nog modellen als twin, double twin en triple splits. Deze hebben meerdere binnenunits, die je niet afzonderlijk kunt regelen. Alleen als je over gaat op een multisplit kun je iedere unit afzonderlijk aan en uit zetten. De twins en tripples worden voornamelijk gebruikt voor grote ruimtes, zoals winkels en kantoorpanden. Voor een gemiddeld huishouden is de normale split airconditioning een goede keuze. En ook hier heb je de keuze uit een goedkope split airco met een goede prijs/prestatieverhouding of duurdere modellen welke vaak geschikt zijn voor het klimatiseren van grotere ruimtes en/of meer functies hebben.

Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar een Chigo airconditioner. De Chigo split unit heeft een koelvermogen van 9000 BTU, waardoor een ruimte tot 80 kubieke meter verkoeld kan worden mits er een goede isolatie is. Deze airconditioner kan tevens verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Ook merken als Mitsubishi, Daikin, Carrier, Lessar, Qlima, Tristar en Panasonic brengen je voldoende comfort. Deze fabrikanten hebben verschillende modellen op de markt gebracht, die vaak ook kunnen verwarmen in de koude zomermaanden. Door deze te vergelijken vind je uiteindelijk de beste split airco voor jouw woning of caravan.

Waarom een split airco kopen?

Ga je een split airco kopen, dan kan deze bij verschillende gebouwen ingezet worden om de temperaturen te regelen. Zo worden veel van deze airco’s gebruikt bij woningen, kleine kantoren en winkels. De temperatuur is goed in te stellen en de lucht wordt direct ontvochtigd. Zo heb je een goed binnenklimaat, waar iedereen goed kan ademen. De airco’s die voornamelijk kunnen koelen worden ingezet bij serverlokalen in bedrijven. Deze kan daarbij ook eenvoudig gecombineerd worden met een VRV-VRF aircosysteem.

Als er prefab-kantoren in de vorm van containers zijn, moet er ook een goed binnenklimaat komen. Ook hiervoor is een split unit airco een belangrijk onderdeel. Daarnaast zijn laboratoria en wijnkelders gebaat bij een vaste airconditioning. Bij een wijnkelder is het echter wel van belang dat je hier alleen gaat koelen om de kwaliteit te kunnen bewaren. Zoals je ziet kun je dus veel kanten op met een airconditioning, waar fabrikanten ook goed op inspelen met het ontwikkelen van de modellen. Als je eenmaal een goed model gevonden hebt, kun je er jarenlang profijt van hebben.

Een split airco kopen: waar moet je op letten?

Je moet dan echter wel goed weten waar je op moet letten als je een split airco met buitenunit aan gaat schaffen. Zo is het vermogen een belangrijk onderdeel. Je moet hiervoor goed weten hoe groot de ruimte is en wat er gehanteerd wordt als basis. De basis is 40 Watt per kubieke meter. De ruimte is lengte maal breedte maal hoogte. Als voorbeeld een ruimte van 5 x 3 x 2,6. Dit is 39 kubieke meter. Voor de split unit airco moet je dan een vermogen van 39 x 40 = 1560 Watt hebben. Je kunt bij het vergelijken beter meer vermogen kiezen dan minder. Door daarna naar de prijs te kijken, heb je altijd de beste oplossing voor je ruimte. Meer weten over split unit airco’s of heb je nog een paar vragen over de werking of het gebruik? Kijk dan eens bij de meest gestelde vragen over split airco’s.

Een split airconditioning: voor de beste verkoeling

  • Een binnen- en buitenunit
  • Geschikt voor verkoeling en verwarming
  • Veel verschillende modellen

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten en bacteriën, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.