Luchtontvochtigers

een luchtontvochtiger

bestrijdt vocht

Klimaatbeheersing Specialist

Luchtontvochtiger kopen?

Waarom zou je een luchtontvochtiger kopen? Een luchtontvochtiger creëert een aangenaam en gezond binnenklimaat door vochtige lucht op te zuigen, te condenseren en hierna droge lucht uit te blazen. Dit apparaat is vooral geschikt in vochtige ruimtes zoals kelders, maar ook op andere plekken binnenshuis waar het vaak vochtig is. Daarnaast wordt de lucht ook licht gereinigd zodat onzuiverheden (bijv. stofdeeltjes) in het filter worden opgenomen.

Gebruik je een luchtontvochtiger in een verwarmde ruimte zoals de woonkamer of badkamer? Kies dan voor een condens ontvochtiger of een adsorptie ontvochtiger.

Gebruik je een luchtontvochtiger om de was sneller te laten drogen? Let er dan op dat het systeem een speciaal programma heeft om kleding te laten drogen. het klimaatsysteem blijft hierbij continue aan.

Gebruik je de luchtontvochtiger in een onverwarmde ruimte? Kies dan voor een adsorptie luchtontvochtiger. Dit klimaatsysteem werkt namelijk erg goed bij een lage temperatuur.

Wat is een luchtontvochtiger?

In huis kan het vaak klam aanvoelen. Ondanks dat een luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent in huis normaal is, kan het wel eens voorkomen dat deze hoger ligt. Te veel vocht in huis kan echter leiden tot schimmels. Met een luchtontvochtiger kun je hier verandering in brengen. Dit is namelijk een apparaat dat vocht uit de lucht haalt en daarbij ook vuil en stofdeeltjes weghaalt. De vochtdeeltjes blijven daarbij achter in de verdamper en later in de lekbak. De ontvochtigde lucht wordt terug de ruimte in geblazen, zodat het niet meer klam aanvoelt. Ondanks dat de werking vrijwel hetzelfde is als een mobiele airco of split unit airco, zal de ontvochtiger de ruimte niet verkoelen.

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochter begint met het opzuigen van de vochtige lucht. Dit gebeurt met behulp van een filter. Het vuil en de stofdeeltjes blijven in dit geval achter in het filter, waarna de lucht door een verdamper heen gaat. Deze verdamper zorgt ervoor dat de lucht afkoelt en gaat condenseren. Het vocht blijft vervolgens achter op het koude oppervlak van de verdamper. De lekbak die eronder geplaatst is, vangt deze op. Het kan ook zijn dat je een luchtontvochtiger met een permanente afvoerleiding hebt, waardoor je de bak niet meer leeg hoeft te maken.

Zodra het vocht gecondenseerd is, gaat de ontvochtigde lucht door de condensator, zodat deze weer tot kamertemperatuur wordt gebracht. Pas vanaf dat moment komt de lucht vrij en begint het proces weer opnieuw. Het te veel aan vocht zal hierdoor gereduceerd worden, waardoor muffe geuren, schimmelvorming en gezondheidsklachten niet meer voor gaan komen. Het is daarom een geschikt apparaat voor meerdere ruimtes in huis. Zelfs je badkamer, keuken of kelder wordt ontdaan van een grote hoeveelheid vocht. Vanaf het moment dat je een lucht ontvochtiger in huis neemt, ga je direct het verschil merken aan zowel je ruimte als je gezondheid.

De soorten luchtontvochtigers op de markt

Er zijn verschillende soorten luchtontvochtigers op de markt te verkrijgen. Maar wat is nu de beste luchtontvochtiger voor jou? De verschillende soorten hebben allemaal eigen kenmerken, waardoor je het geheel op maat aan kunt schaffen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de maximale ontvochtiging. Deze wordt aangegeven in kubieke meters. Zo zijn er modellen die tot 100 kubieke meter kunnen ontvochtigen, maar ook kleinere ontvochtigers die eenvoudiger in een badkamer of washok gezet worden. Je kunt daarom altijd een luchtontvochtiger op maat verkrijgen. Goede merken zijn o.a. Trotec, De’Longhi, Qlima, Clean Air Optima, Eurom, Philips, Viking Choice, Pingi, Renkforce, Trebs, Meaco en Comfee.

Een van de modellen die je bijvoorbeeld kunt nemen is de Trotec Peltier luchtontvochtiger TTP2E. Dit is een klein model, die ongeveer 220 milliliter in ruimtes tot 5 vierkante meter kan ontvochtigen. Een van de grotere apparaten is de Trotec TTK 75 E. De ontvochtiger is speciaal gemaakt voor ruimtes tot 45 vierkante meter. Deze kan daarom eenvoudig in de woonkamer geplaatst worden. Dit klimaatsysteem voor thuis zal nooit veel ruimte in beslag nemen en is er in meerdere kleuren. Storend zal het dus niet zijn en de lucht ontvochtiger wordt hierdoor onderdeel van het interieur.

Waarom een luchtontvochtiger kopen?

Een luchtontvochtiger kopen is ideaal voor wanneer je een woning hebt waar veel vocht blijft hangen. Als er bijvoorbeeld een slechte ventilatie in huis is, dan kan een badkamer al snel vochtig blijven. Het vocht dat blijft hangen, zorgt dan voor schimmels. Met een ontvochtiger als de Toyotomi TD-C300 heb je hier geen last meer van en kun je ervoor zorgen dat er altijd een goed binnenklimaat te vinden is. Zo zal ook jouw was sneller droog zijn als je de ontvochtiger in deze ruimte plaatst. Er zijn alleen maar voordelen te benoemen aan het apparaat en je zorgt ervoor dat je geen onaangename geuren meer in huis hebt.

Een luchtontvochtiger kopen: waar moet je op letten?

Voordat je een dure of goedkope luchtontvochtiger aanschaft, moet je eerst gaan kijken voor welke ruimte je dit doet. Op basis hiervan kun je immers bepalen hoeveel kubieke meter de ontvochtiger nodig heeft. Het heeft geen zin om een veel te grote ontvochtiger te kopen, maar een te kleine heeft ook geen zin. Daarnaast zijn er luchtontvochtigers met verschillende snelheden. Per 24 uur kan een ontvochtiger namelijk maar een bepaalde hoeveelheid vocht weghalen uit de ruimte.

Bij sommige modellen kun je tevens instellen hoeveel vocht er weg wordt gehaald. Deze vochtigheidsgraad is zo in te stellen dat je te allen tijde het juiste effect kunt bereiken. Het is dus geheel afhankelijk van jouw eigen voorkeuren wat de beste ontvochtiger gaat zijn. Vergeet ook niet om jouw budget mee te nemen. Hier kun je immers niet overheen gaan. Je moet er daarom voor zorgen dat je het maximale bedrag op voorhand al vastgesteld hebt, zodat je kunt voorkomen dat je hier overheen gaat. Alleen op deze manier vind je een lucht ontvochtiger die bij jouw huishouden past en kun je gaan genieten van de voordelen die het apparaat met zich meebrengt. Meer weten over ontvochtigers of heb je nog een paar vragen over de werking of het gebruik? Kijk dan eens bij de veel gestelde vragen over luchtontvochtigers.

Een luchtontvochtiger: voor een goed binnenklimaat

  • Voor meerdere ruimtes geschikt
  • Snelheid en vochtigheidsgraad in te stellen
  • De temperatuur blijft hetzelfde

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten en bacteriën, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.