Luchtkoelers

Een aircooler

koelt en bevochtigt

Klimaatbeheersing Specialist

Luchtkoeler kopen?

Waarom zou je een luchtkoeler kopen? Een luchtkoeler of aircooler werkt (in tegenstelling tot airconditioning) met koud water. Hierdoor kun je de kamertemperatuur niet zo ver verlagen als met een airco. Tevens werkt de air cooler als luchtbevochtiger door de waterdamp die het apparaat uitstoot.

Een luchtkoeler is een mooie stap naar een gezond binnenklimaat.

Sommige aircoolers reinigen tevens de lucht van stof en allergenen.

Ook lucht verwarmen? Kijk dan of de air cooler van jouw keuze over deze specifieke functie beschikt.

Een luchtkoeler koelt beter dan een ventilator, maar minder goed dan een airconditioning.

Wat is een luchtkoeler?

Een luchtkoeler of aircooler is een toestel waarmee je de temperatuur in de ruimte een aantal graden kan doen zakken. In tegenstelling tot het effect van een airco, is de gevoelstemperatuur echter veel lager. Dit komt omdat een luchtkoeler werkt op basis van waterdamp. Je krijgt een Windchill effect: de temperatuur voelt kouder aan omdat de koude waterdamp neerdaalt op je warme huid.

Hoe werkt een luchtkoeler?

Dit is een van de meest gestelde vragen over aircoolers. Een aircooler is een klimaatbeheersing systeem wat werkt op basis van een heel eenvoudig systeem: er wordt warme lucht uit de ruimte gezogen die langs een reservoir met koud water gestuurd wordt. Door het contact met het koude water wordt de lucht afgekoeld, verdampt en terug uitgeblazen. Sommige modellen werken op basis van wat men een ice pack noemt. Bij deze toestellen wordt de lucht niet enkel langs het waterreservoir geleid, maar maakt de lucht ook contact met een ijspakket. Door het effect van het ice pack is de lucht die de luchtkoeler blaast extreem koud.

Het verschil met een klassiek airconditioningsysteem is dat een luchtkoeler louter op basis van water werkt. Bij het gebruik van een air cooler als klimaatbeheersingssysteem wordt dit water verdampt in de ruimte waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte toeneemt. Dit in tegenstelling tot een airco die de luchtvochtigheid doet dalen en op die manier last kan geven op de luchtwegen en irritaties aan de ogen kan veroorzaken. Bovendien heeft een luchtkoeler een veel lager energieverbruik ten opzichte van een klassieke airco. Kwalitatieve aircoolers gebruiken gemiddeld amper een tiende van wat een airconditioningsysteem verbruikt. Goede producenten van air coolers zijn o.a. Honeywell, Bestron, Arctic Air, DOMO, Tristar, AEG en Trotec.

De soorten luchtkoelers op de markt

Er bestaan mobiele luchtkoelers die door diverse leveranciers op de markt werden gebracht. De mobiele klimaatsystemen zijn ideaal wanneer je die voor verschillende ruimtes wil gebruiken. Wil je het apparaat bovendien ook op je terras gebruiken, kies dan voor een toestel die ook kan dienen voor buitengebruik. Deze lucht koelers hebben een waterdichte behuizing en zijn daardoor bestand tegen regen. Maar als het niet regent, kan een air cooler die niet weerbestendig is ook perfect buiten worden gebruikt. Vergeet dan alleen niet je toestel op tijd binnen te halen.

De toestellen kunnen verschillen op vlak van watertoevoer. De inhoud van het waterreservoir is aangepast aan de capaciteit van de air cooler. Hoe meer vermogen het apparaat heeft, hoe groter het reservoir zal zijn. Veruit de meeste modellen hebben een watertank die je regelmatig zelf dient bij te vullen, maar er zijn ook types op de markt die een permanente watertoevoer hebben. Een aantal type luchtkoelers hebben daarnaast ook een luchtreiningsfunctie. Met deze toestellen kan je dus niet enkel de lucht afkoelen, maar ook reinigen en vieze luchtjes uit de ruimte halen. Het zijn niet de goedkoopste luchtkoelers die je kunt vinden, maar zorgen door deze extra functies wel voor een beter en gezonder klimaat in je woning.

Waarom een aircooler kopen?

Er is wel degelijk een verschil tussen een ventilator, een airco en een luchtkoeler. Het verschil zit hem in het mechanisme, maar vooral in de graad waarmee het een ruimte kan afkoelen. Wil je enkel een lichte afkoeling, dan kies je best voor een ventilator. Een airco is het meest geschikt wanneer je op zoek bent naar een toestel die extreem kan afkoelen. Een aircooler zit tussenin. Het koelt meer af dan een eenvoudige ventilator, maar heeft minder effect dan een airco.

Wanneer het niet mogelijk is om een airconditioningsysteem in een bepaalde ruimte te plaatsen, maar er toch afkoeling is gewenst, dan is een luchtkoeler het ideale alternatief voor klimaatbeheersing in huis. Bijkomend voordeel is dat bij het gebruik van een air cooler je de ramen en deuren niet gesloten hoeft te houden. Het is zelfs beter om de ruimte goed te ventileren. Op die manier breng je voldoende verse, droge lucht binnen die de luchtkoeler terug afkoelt, verdampt en uitblaast.

Een luchtkoeler kopen: waar moet je op letten?

Eerst en vooral moet je de ruimte bekijken waarvoor de lucht koeler bedoeld is. Sommige modellen, zoals de DOMO DO154A, zijn geschikt voor kleinere ruimtes. Andere klimaatsystemen, zoals de Honeywell CO60PM kan perfect gebruikt worden in grotere ruimtes. Hoeveel capaciteit een toestel heeft en hoe groot de ruimte dus is die de aircooler kan verfrissen, hangt af van het vermogen van het apparaat. Ben je dus op zoek naar een geschikte air cooler voor je restaurant, magazijn of showroom, kantine of grote winkel kijk dan eens bij de beste luchtkoelers van dit moment.

Misschien wil je eerder een luchtkoeler kopen voor wat verfrissing in je kantoorruimte thuis, met beperkte oppervlakte? Kies dan een model die aan het aantal op te warmen kubieke meter aangepast is. Per kubieke meter heb je zo’n 30 à 40 Watt koelvermogen nodig. Maar hou er rekening mee dat je bij slecht geïsoleerde ruimtes, lokalen met een plat dak of wanneer de ruimte aan de zonnekant ligt, je een hogere wattage moet rekenen, zo’n 50 Watt. Bij veranda’s of serre’s kies je best voor een toestel met een koelvermogen van 60 Watt.

Een luchtkoeler: de ideale verfrissing bij broeierige zomerdagen

  • Zowel binnen als buiten te gebruiken
  • Energiezuinig en voordelig systeem
  • Windchill effect: koelte op je huid

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten en bacteriën, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.