Luchtbevochtigers
Een luchtbevochtiger
voorkomt droge lucht
Klimaatbeheersing Specialist
Luchtbevochtiger kopen?
Waarom zou je een luchtbevochtiger kopen? Met een luchtbevochtiger (humidifier) houd je de vochtigheidsgraad in een ruimte tussen de 40 en 60 procent (de optimale luchtvochtigheid). Het assortiment bestaat uit koudwaterverdampers, luchtwassers, stoombevochtigers en luchtbevochtigers met ionisator.
Met een ultrasone luchtbevochtiger is een stille luchtbevochtiger. Hierbij wordt water door geluidstrillingen als een soort nevel verspreid.
Bij koudwaterverdampers wordt de lucht uit de ruimte het apparaat ingezogen en door een waterfilter geleid.
Wat is een luchtbevochtiger?
Klimaatbeheersing in een woning kun je op diverse manieren uitvoeren, en één van de opties die je hebt zijn luchtbevochtigers. Eigenlijk geeft de naam van het apparaat de functie al goed weer: aan de hand van luchtbevochtigers wordt de lucht bevochtigd. Een luchtvochtigheidspeil van 40% tot 60% wordt namelijk aangeraden. Echter wordt dit peil vaak niet gehaald. Hierdoor voelt de lucht droog aan, wat je binnen in je neus en keel voelt. Deze voelen droog en ruw aan. Bovendien kan een te laag peil op de lange termijn leiden tot gezondheidsproblemen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom maak je gebruik van een luchtbevochtiger.
Hieronder kun je meer lezen over wat luchtbevochtigers precies zijn en hoe ze werken. Ook laten we je zien uit welke soorten lucht bevochtigers je kunt kiezen. Deze hebben zo elk hun eigen functies, voor- en nadelen. Daarnaast etaleren we waarvoor deze apparaten het meest geschikt zijn en wat je nog meer kunt doen om de luchtkwaliteit binnen je woning te verbeteren. Tot slot zetten we enkele van de beste luchtbevochtiger merken van dit moment voor je op een rijtje.
Hoe werkt een luchtbevochtiger?
De werking van een luchtbevochtiger is afhankelijk van het soort luchtbevochtiger dat je aanschaft. Het voornaamste doel is bij al deze soorten hetzelfde: een optimaal luchtvochtigheidspeil behalen van tussen de 40% en 60%. Alleen de manieren waarop dit peil behaald wordt, kan per type verschillen. Zo zijn er lucht bevochtigers die een soort nevel doen ontstaan die opgenomen wordt door de lucht. Maar er zijn ook luchtbevochtigers die de lucht binnenhalen en door een vochtig filter laten passeren, waarna de lucht voorzien is van vocht. Daarnaast zijn er apparaten die gebruik maken van stoom. Hierbij wordt water warm gemaakt, waarna de ontstane stoom er voor zorgt dat de lucht vochtig wordt. Tot slot zijn er soorten die bevochtigen en de lucht reiniger in één.
De soorten luchtbevochtigers op de markt
In totaal zijn er vier soorten luchtbevochtigers waar je uit kunt kiezen. De meest voorkomende soort zijn de koudwaterverdampers. Hierbij wordt de lucht in een ruimte naar binnen gezogen en vervolgens door een waterfilter gehaald. Dit filter zorgt er voor dat de lucht voorzien wordt van de juiste hoeveelheid vocht. Immers moet dit peil tussen de 40% en 60% uitkomen, te veel is ook niet goed. Stoombevochtigers zijn daarentegen te zien als het tegenovergestelde van koudwaterverdampers. Hierbij wordt water verwarmd, waarna de waterdamp er voor zorgt dat de luchtvochtigheid binnen een ruimte het juiste peil behaald.
Daarnaast kun je kiezen voor ultrasone luchtbevochtigers. Ultrasoon betekent dat een geluid te hoog is om voor mensen hoorbaar te zijn. Deze geluiden kunnen desalniettemin voor trillingen zorgen. Als dit bij luchtbevochtigers plaatsvindt, zorgt dit er voor dat water omgezet wordt in een soort nevel. Deze nevel kan opgenomen door de lucht, waarna deze het juiste peil kan behalen. Tot slot kun je kiezen voor luchtbevochtigers die daarnaast de mogelijkheid hebben om de lucht te reinigen. Andersom zijn er ook meerdere luchtreinigers die voorzien zijn van een luchtbevochtiger. Binnen deze modellen zit dus een hoop variatie. Zo zijn er ook bevochtigers die beschikken over roterende schijven om zo de lucht door het reservoir te halen. Je hebt dus veel mogelijkheden op het gebied van lucht bevochtigings systemen.
Waarom een luchtbevochtiger kopen?
Een droge lucht binnen je woning kan meerdere nadelen tot gevolg hebben. Ten eerste voor jezelf. Op een gegeven moment merk je dat jouw neus en keel continu droog aanvoelen. Dit is erg onaangenaam. Op een gegeven moment wordt dit steeds erger. Zo krijg je vaker bloedneuzen dan gemiddeld. Het is dan ook niet optimaal voor je gezondheid. Maar ook voor je meubilair is een te droge lucht niet goed. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% wordt dan ook aanbevolen. Een luchtbevochtiger kopen vermindert deze problemen.
Luchtbevochtigers en luchtreinigers: een goede combinatie?
De kwaliteit van de lucht binnen een ruimte kun je op diverse manieren verbeteren. Luchtbevochtigers zijn hier één voorbeeld van, maar ook luchtreinigers kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Er zijn zelfs apparaten die beide voor je kunnen uitvoeren. Is dit de moeite waard? Jazeker! Luchtreinigers werken namelijk op hun best wanneer de luchtvochtigheid qua peil tussen de 40% en 60% is, iets waar luchtbevochtigers voor kunnen zorgen. Deze twee vullen elkaar dus uitstekend aan.
De beste luchtbevochtiger merken van dit moment
Op het gebied van luchtbevochtigers heb je de keuze tussen specialisten die zich focussen op het optimaliseren van de luchtkwaliteit binnen een woning en klimaatbeheersing, maar je hebt ook grotere producenten die diverse elektrische apparaten aanbieden voor gebruik in het huishouden, waaronder dus luchtbevochtigers. Qua kwaliteit leveren deze beide soorten aanbieders hoogwaardige producten. De keuze die je gaat maken zal voor een groot deel afhangen van wat je voorkeuren zijn. Bekende merken met luchtbevochtigers in het assortiment zijn Philips, Dyson, Clean Air Optima, Medisana, Duux, Venta en Stadler Form. Deze merken doen het op dit moment zeer goed bij de Nederlandse en Belgische consument. Meer weten over luxe of goedkope bevochtigers of heb je nog een paar vragen over de werking of het gebruik? Kijk dan eens bij de veel gestelde vragen over luchtbevochtigers.
Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven
Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten en bacteriën, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.