FAQ's

Klimaatbeheersing Specialist

aangenaam wonen

Ventilator FAQ

De meest gestelde vragen over ventilatoren

Ventilatoren brengen veel specificaties met zich mee. Hierdoor is het niet altijd eenvoudig om optimaal gebruik te kunnen maken van deze apparaten. Ondanks dat je een handleiding bij de hand hebt, blijf je soms toch met vragen achter. Je bent hierbij echter niet de enige. Er zijn namelijk een aantal onderwerpen die continu terugkomen, waardoor het handig is om hier een overzicht van te geven. Onderstaande onderwerpen komen vaak voorbij bij de meest gestelde vragen over ventilatoren.

Wil je een ventilator kopen, dan varieert de prijs tussen de 25 en 400 euro. Voor een plafondventilator is de Bestron DC30T met een prijs van circa 80 euro een goede keuze. Dit model zorgt voor verkoeling als het warm is, maar verspreid opstijgende warmte in de winterperiode. Zoek je een vloerventilator, dan kom je al snel terecht bij de Bestron DFA40. Deze ventilator is kantelbaar en heeft een flinke diameter en een prijs van rond de 80 euro. Wil je een torenventilator kopen, kijk dan eens naar de BlueBuilt TV3210 die voor circa 90 euro over de toonbank gaat. Dit is een goede torenventilator met prima reviewscores. Het model beschikt over een natuurlijke windstand. Ga je een staande ventilator kopen, dan krijg je voor circa 400 euro een mooie en goed verkochte Dyson AM07. Toch liever een klassiek model? Kies dan voor de Bestron AMA45Z welke voor 80 euro verkrijgbaar is. Voor ieder budget is er wel een ventilator te koop. Kijk ook eens bij onze Top 4 van goedkope ventilatoren en beste ventilatoren!

Er zijn verschillende soorten ventilatoren. Een staande ventilator is het meest verkocht. Een staande ventilator wordt ook wel een torenventilator, zuilventilator, kolomventilator of statiefventilator genoemd. Veel verschillende namen, maar het principe is hetzelfde. Bij de meeste toestellen kun je kiezen uit diverse snelheden, afhankelijk van hoe warm je het hebt. Het merendeel van de ventilatoren kun je ook automatisch laten draaien wanneer je dit wilt. Een tafel ventilator daarentegen is wat kleiner zodat je deze gemakkelijk op een tafel of kastje kunt neerzetten.  is klein en compact, deze plaats je eenvoudig op je bureau of tafel. Ook deze modellen kun je vaak laten zwenken en op verschillende snelheden instellen.

Een vloer ventilator is een krachtig apparaat. Deze apparaten worden ook wel grondventilatoren genoemd en buitengewoon geschikt voor grote ruimten. Met meer kracht om lucht te verplaatsen gaat ook een hoger decibel gemoeid. Wil je geen tafel-, vloer- of torenventilator? Dan kom je al snel uit op een plafond ventilator. Deze ventilatoren zijn geluidsarm en brengen de lucht over een grote oppervlakte in beweging. Het aan- en uitschakelen kan via een schakelaar aan de plafondventilator zelf, een schakelaar aan de muur of via een afstandsbediening.

Wanneer je op zoek gaat naar een ventilator, dan zie je al snel dat er veel verschillende afmetingen te vinden zijn. Je kunt je daarom af gaan vragen wat de juiste afmeting voor jouw ventilator is. Van hieruit kun je namelijk ook beter bekijken wat het gewenste model is. Bij weinig ruimte kun je bijvoorbeeld een tafel- of torenventilator aanschaffen. De kleine diameter zorgt er namelijk voor dat je deze overal neer kunt zetten en altijd voorzien kunt zijn van frisse lucht bij jouw bureau of in de werkkamer zelf.

Bij de afmeting komt ook direct het vermogen kijken. Dit vermogen bepaalt namelijk hoe sterk de wind is die door het huis wordt geblazen. Over het algemeen zal er meer wind komen naarmate de ventilator grotere afmetingen heeft. Wanneer je een grotere ruimte hebt, is het van belang dat je voor een grotere afmeting gaat dan wanneer er uitsluitend een werkkamer of slaapkamer voorzien moet worden van een briesje. Bekijk daarom altijd eerst alle specificaties voordat je aan de slag gaat met het aanschaffen van het apparaat.

De beste ventilator merken zijn wat ons betreft Dyson, Bestron, Honeywell, BlueBuilt, Tristar, Solis en Stadler Form. Ventilatoren van deze merken presteren goed en hebben over het algemeen ook goede reviews. Niet voor niets zijn dit ook een van de best verkopende merken.

Uiteraard is het ook van belang dat je jezelf afvraagt of je jouw huis wilt verkoelen door een ventilator. Een ventilator zorgt ervoor dat de lucht verplaatst wordt, maar niet dat het huis daadwerkelijk wordt verkoeld. Doordat de koude lucht jouw kant op wordt geblazen lijkt het koeler, maar de temperatuur blijft in feite gelijk. Hoe verder je van de ventilator af gaat zitten, hoe minder je er daarom van zal gaan voelen. Als je daadwerkelijk aan de slag wilt gaan met het verkoelen van jouw woning, zul je van jouw ventilator een mobiele airco moeten maken. Hierdoor heb je toch voldoende verkoeling

Een van de vragen die vaak gesteld wordt over een ventilator is hoe je deze het beste kunt schoonmaken. Een ventilator trekt immers ook het stof uit huis aan, wat tussen de bladen komt te zitten en ook vaak bij het rooster terecht komt. Dit kan een vieze uitstraling geven, maar zorgt er ook voor dat er weer stof de ruimte in wordt geblazen. Daarnaast kan het toestel meer geluid gaan maken en zwaarden gaan lopen. Het schoonmaken van de ventilator is echter heel eenvoudig. Je kunt door middel van een vochtige doek met water en een klein beetje ammoniak over het apparaat heen gaan, waardoor deze weer volledig schoon wordt.

Voordat je met het schoonmaken begint haal je uiteraard eerst de stekker uit het stopcontact. Hiermee voorkom je dat het water voor kortsluiting kan zorgen. Tevens lees je de gebruikershandleiding aandachtig door. Volg altijd de instructies die hierin vermeld staan. Normaliter ga je als volgt te werk: verwijder de kap van de ventilatiebox en haal voorzichtig de grotere stofdeeltjes met de hand weg. Een stofzuiger gebruiken is uiteraard ook goed mogelijk. Zit het vuil erg vast, dan kun je een air duster gebruiken. Maak de behuizing en de ventilator vervolgens schoon met een vochtige doek en zet het geheel weer in elkaar. Stekker in het stopcontact en je kunt weer genieten van een koele bries.

Heb je de ventilator met water schoongemaakt, wacht dan ook altijd tot de ventilator volledig opgedroogd is voordat je hem weer gaat gebruiken. Wil je hier niet op hoeven wachten, dan is een droge schoonmaak door middel van een verfkwast ook een oplossing. Zo kun je de ergste stof weghalen zonder dat er water aan te pas hoeft te komen en kun je de ventilator gelijk weer gebruiken. Je houdt hier echter wel altijd een beetje stof bij, maar het kan prima dienen voor een snelle schoonmaak.

Het geluid van een ventilator kan ook van belang zijn. Het is namelijk afhankelijk van de plaats waar je hem neer gaat zetten hoe storend het geluid kan zijn. Er zijn namelijk ventilatoren die meer geluid produceren dan de andere. Wanneer je deze op de slaapkamer wilt plaatsen, dan is een geluid van minder dan 45 decibel een vereiste. Zo kun je zonder lawaai in slaap vallen en heb je altijd de mogelijkheid om de ventilator continu aan te laten staan en soms zelfs een timer aan te zetten zodat deze vanzelf uitschakelt.

Het geluid kan ook storend zijn wanneer je een luide ventilator in de werkkamer hebt staan. Hoeveel geluid een ventilator produceert staat vaak omschreven in de specificaties. Het is daarom altijd goed om hier eerst op te letten voordat je de ventilator aanschaft. Zo voorkom je dat je uiteindelijk een storend apparaat in huis haalt en deze niet kunt gebruiken voor de doeleinden die jij ermee in gedachten had. Mocht het er niet bij staan, dan is het verstandig om het toch na te gaan of naar een ander model te gaan kijken.

Het hangt er helemaal vanaf welk budget je hebt en welk soort verkoeling je zoekt. Een ventilator is relatief goedkoop en koelt de lucht niet, maar verplaatst deze zodat het koeler lijkt. Een luchtkoeler daarentegen kan de temperatuur met een paar graden doen dalen omdat het klimaatsysteem gebruik maakt van water(damp). Wel stijgt de vochtigheid licht zodat het zaak kan zijn om even een deur of toch een raampje open te zetten. Een split airco heeft vaak de optie om lucht flink te koelen en om de lucht gelijk te ontvochtigen. Ook kan het apparaat verwarmen en ventileren. Een mobiele airco vaak kan vaak slechts koelen en ontvochtigen, maar omdat deze verrijdbaar is kun je deze in bijna elke ruimte gebruiken.

Veel mensen vragen zich af of een ventilator meer stroom verbruikt. De energierekeningen moeten immers niet immens hoog worden, waardoor het goed is om in deze informatie te duiken. Ook het verschil met een airco kan hierbij meegenomen worden. Wanneer je een airco aanschaft om een ruimte daadwerkelijk te verkoelen, dan ben je veel meer kwijt aan stroom dan wanneer je een ventilator aanschaft. Een vaste single split airco die voor een periode van 200 uur één kamer koelt, verbruikt 150 kWh aan stroom. Dat is 15 keer zoveel als een ventilator welke voor dezelfde 200 uur slechts 10 kWh aan stroom verbruikt.

Doordat er veel verschillende modellen te vinden zijn, is het vaak lastig om een goede keuze te kunnen maken. Ze brengen immers allemaal andere voordelen met zich mee, waardoor je jezelf voor veel keuzes moet gaan zetten. Wil je een groot formaat of juist een klein model dat ergens tussen kan komen te staan? Als je de ventilator vast in huis wilt zetten wil je ook dat deze er altijd goed uitziet. Vaak kom je dan bij de duurdere modellen uit, omdat deze ook een luxe uitstraling kunnen brengen aan het huis. Het is daarom altijd afhankelijk van de doeleinden welk model je aan moet schaffen.

Bekijk daarbij ook altijd of je een ventilator met of zonder bladen aan wilt schaffen. Ook dit kan namelijk veel verschil brengen. Wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt, kunnen de bladen soms een gevaar vormen. Er zijn voldoende ventilatoren waar je uit kunt kiezen wanneer je er een wilt hebben zonder bladen, zodat je te allen tijde kunt genieten van de frisse lucht. Bekijk daarbij ook gelijk of de ventilator de stof uit de lucht filtert, waardoor je met allergieën ook geen last meer hebt. Zo heb je er nog meer profijt van.

Luchtkoeler FAQ

De meest gestelde vragen over luchtkoelers

Een luchtkoeler aanschaffen brengt soms aardig wat vragen met zich mee. Want hoe weet je nou of een luchtkoeler de juiste is? Ook wat betreft de handleiding kun je soms met vragen achterblijven, doordat het er niet geheel duidelijk in staat. Doordat veel mensen met vragen achterblijven, worden er regelmatig dezelfde vragen gesteld. De antwoorden kunnen jou weer op weg helpen om op de juiste manier met jouw nieuwe aircooler om te gaan. Onderstaande vragen geven een goed beeld van de meest gestelde vragen over luchtkoelers, waarbij ook enkele antwoorden gegeven staan.

Een luchtkoeler is een apparaat waarbij lucht via een ventilator langs water met een koel element wordt geblazen. Dit apparaat zorgt voor verkoeling, maar kan de ruimte niet zo ver koelen als een airco. De gevoelstemperatuur in de ruimte daalt met enkele graden en de ruimte wordt iets vochtiger. Een air cooler is een goed alternatief voor een mobiele of split airco wanneer de ruimte slechts enkele graden hoeft te worden afgekoeld.

Een air cooler werkt met koud water waarlangs lucht wordt geblazen. De omgevingstemperatuur kan hierdoor slechts enkele graden worden verlaagd. Een airconditioning unit gebruikt koelvloeistof en is in staat de ruimte flink te koelen, te ontvochtigen en soms ook te verwarmen.

Voordat je een luchtkoeler gaat kopen wil je vaak weten of het een energiezuinig apparaat is. Ondanks dat je voor koelte in huis wilt gaan, kan het toch een afweging zijn die je moet maken. Want kun je het geld wel missen? De meeste luchtkoelers zijn energiezuinig. Veel merken hebben zelfs een energielabel A op de apparaten zitten, waardoor het heel kosteneffectief is. Je bespaart jezelf veel kosten ten opzichte van andere apparaten die jouw woning kunnen verkoelen. Aircoolers geven jou daarom vrijwel geen hogere rekening dan je normaal gesproken al hebt voor de energie die je gedurende de dag gebruikt.

Er zijn al aircoolers te koop vanaf 25 euro. De prijzen van de meest luxe en beste luchtkoelers met een grote capaciteit en extra functies kunnen oplopen tot wel 500 euro. Wil je een aircooler kopen, kijk dan eens naar de Bestron AAC5000 luchtkoeler. Het apparaat kost circa 175 euro en is eenvoudig te verplaatsen. Tevens beschikt hij een rotatiestand en een timer waarmee je de air cooler op gezette tijden in- of uit kunt laten schakelen. Wil je een goedkope aircooler, dan kun je kiezen voor de Arctic Air lucht koeler welke te koop is voor een prijs van omennabij 50 euro.

Veel verkochte aircooler merken zijn o.a. Honeywell, Bestron, Trotec, Arctic Air, AEG, DOMO en Tristar. Deze producten hebben een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Een luchtkoeler is bedoeld om te allen tijde koele lucht jouw woning in te blazen. Echter kan het zijn dat er iets fout gaat, waardoor er geen koele lucht voelbaar is. Dit kan onhandig zijn en soms weet je niet meer waar je moet beginnen. Het is dan van belang dat je in eerste instantie bekijkt of het waterreservoir nog vol genoeg zit. Dit reservoir gaat immers maar voor een bepaald aantal uur mee, afhankelijk van het model dat jij hebt aangeschaft, waardoor het zomaar zou kunnen dat je deze bij moet vullen. Zonder het koude water is het namelijk niet mogelijk om de koelte te kunnen produceren, waardoor de temperaturen in huis niet omlaag zullen gaan.

Hoewel we tegenwoordig allemaal met de tijd mee gaan, is lang niet iedereen bedreven in het bedienen van technologie. Voor de aanschaf is het daarom altijd verstandig om te bekijken hoe je een luchtkoeler kunt bedienen. Bij veel omschrijvingen staat het er al bij. Zo kan het zijn dat je deze via een display moet instellen, maar ook met draaiknoppen, gewone knoppen of zelfs een afstandsbediening. Wanneer je voor een luxere variant gaat, kan het zelfs zo zijn dat het via een app gaat. Welke variant je ook aanschaft, je kunt altijd de juiste standen inschakelen en daarbij ook kiezen voor de verschillende functies van het apparaat.

Welke functies een luchtkoeler bezit, is geheel afhankelijk van het model dat je aanschaft. Zo heeft het ene model slechts een aantal standaardfuncties beschikbaar, terwijl deze bij een ander model juist heel uitgebreid zijn. Denk bijvoorbeeld aan de timerfunctie. Met een timer kun je ervoor zorgen dat de luchtkoeler automatisch uitschakelt, zonder dat je hiervoor nog op een knop hoeft te drukken. Dit biedt mogelijkheden wanneer je de luchtkoeler in de slaapkamer hebt geplaatst. Je kunt altijd slapen zonder je druk te hoeven maken over de gevaren die op de loer kunnen liggen.

Een andere functie is de slaapstand. De slaapstand is niet bij alle air coolers te vinden, maar biedt wel veel mogelijkheden. Dit is niet hetzelfde als een timer. Wanneer je de slaapstand inschakelt, gaat de luchtkoeler zachter blazen. Er staat nog altijd een fris windje in de slaapkamer, maar dan vele malen rustiger. Dit zorgt er niet alleen voor dat je geen spierpijn meer hebt, maar ook dat het apparaat zelf minder geluid produceert. Je hebt hierdoor geen last meer van de motor en gaat merken dat je voldoende slaap te pakken krijgt. Het is afhankelijk van de prijsklasse of de lucht koeler deze daadwerkelijk heeft.

Split airco FAQ

Een mobiele airco is “mobiel” en kun je in elke gewenste ruimte neerzetten. De warme lucht wordt via een afvoerslang door een raam naar buiten gebracht. Een split airco dien je vast te maken aan je woning en dus echt te installeren. Het split airco systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit. De capaciteit van een split airconditioning systeem is hoger dan bij een mobiele airconditioner.

Een single split airco (ook wel split-unit airco genoemd) is een vaste airconditioner met een buitenunit welke gekoppeld is aan 1 binnenunit. Multi split airconditioners zijn vaste sets met een buitenunit welke gekoppeld is aan 1 of meerdere binnenunits. Met een mulit split airconditioner kun je dus meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen. Vaak zien we multi split airconditioning systemen bij grotere winkel- of kantoorpanden.

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten of allergenen, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.

Luchtreiniger FAQ

Er is voor elk budget een luchtzuiveraar of luchtwasser te koop. Prijzen variëren grofweg tussen de 50 en 1.200 euro.

Luchtreiniger met ventilatiefunctie nodig? Een absolute topper is de Dyson Pure Cool Desk welke niet alleen stof en allergenen uit de lucht verwijdert, maar ook nare geurtjes uit de lucht filtert. De lucht zuiveraar kun je via een afstandsbediening of de app bedienen. Hoe makkelijk is dat?

Voor een luchtreiniger met verwarmingsfunctie ben je goed af met de Dyson Pure Hot+Cool. Deze luchtzuiveraar heeft een prijs van circa 600 euro en is niet een van de goedkoopste luchtreingers. Het toestel heeft een koolstoffilter en HEPA filter, welke de onzuiverige lucht filteren op allergenen, bacteriën, (fijn)stofdeeltjes en geurtjes. Daarnaast beschikt de lucht zuiveraar over een ventilatiefunctie en verwarmingsfunctie waarmee de gereinigde lucht die uit het apparaat komt niet zo koud aanvoelt.

Een luchtreiniger voor een kleine kamer kopen? Voor ruimtes tot 30 m2 is de Winix P150 luchtzuiveraar een aanrader. Het toestel past continue zijn luchtbehandeling aan, aan de kwaliteit van de lucht. En gebruik je de zuiveraar bijvoorbeeld op een slaapkamer, dan doet hij middels de nachtmodus extra stil zijn werk.

Zoek je een luchtreiniger voor een grote kamer (tot 60 m2), dan is de Philips AC2887/10 een goede keuze. In de nachtmodus is hij erg stil en kan zo in worden gesteld dat hij automatisch de verontreiniging in de lucht detecteert en op basis hiervan de lucht sterker reinigt. Het toestel beschikt over een voorfilter, koolstoffilter en HEPA filter.

De Winix Zero is een luchtreiniger met ionisatiefunctie welke tevens beschikt over een voorfilter, koolstoffilter en HEPA filter. Het apparaat heeft een nachtmodus (voor stille werking) en past het reinigingsniveau aan op basis van de gemeten luchtvervuiling.

Je kunt een goede luchtzuiveraar kopen van diverse fabrikanten. Merken die al jaren aan de top staan zijn onder andere Sharp, Philips, Dyson en Winix.

Bij de meeste luchtzuiveraars moet je in ieder geval jaarlijks de filters vervangen. Staat het apparaat gedurende het gehele jaar 24/7 aan, dan moet je soms al met 6 maanden het filter vervangen. filters gaan ongeveer één jaar mee. Het luchtreinigingsapparaat geeft (afhankelijk van het model) via een knipperend lampje aan dat het tijd is om de filters om te wisselen. Gebeurt dit niet, dan kan de lucht reiniger stoppen met werken.

Luchtzuiveraars zijn grofweg in drie groepen te plaatsen. Stille luchtreinigers, luchtzuiveraars met een normaal geluidsniveau en luide luchtzuiveraars.

Zoek je een lucht reiniger voor op de slaapkamer of voor in een werkruimte waar je rustig wilt kunnen werken? Kies dan een model met een geluidsniveau tot +/- 35 decibel op de hoogste stand. Veel luchtzuiveraars maken zich aan je kenbaar door een geluid wat tussen de 35 en 55 decibel ligt. Dat betekent dat je ze wel hoort, maar het geluid is niet echt storend. Een luchtreiniger die meer dan 55 decibel produceert valt bij ons onder de categorie luid.

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten of allergenen, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.