FAQ's

klimaatbeheersing specialist

aangenaam wonen

Ventilator FAQ

Wil je een ventilator kopen, dan varieert de prijs tussen de 25 en 400 euro. Voor een plafondventilator is de Bestron DC30T met een prijs van circa 80 euro een goede keuze. Dit model zorgt voor verkoeling als het warm is, maar verspreid opstijgende warmte in de winterperiode. Zoek je een vloerventilator, dan kom je al snel terecht bij de Bestron DFA40. Deze ventilator is kantelbaar en heeft een flinke diameter en een prijs van rond de 80 euro. Wil je een torenventilator kopen, kijk dan eens naar de BlueBuilt TV3210 die voor circa 90 euro over de toonbank gaat. Dit is een goede torenventilator met prima reviewscores. Het model beschikt over een natuurlijke windstand. Ga je een staande ventilator kopen, dan krijg je voor circa 400 euro een mooie en goed verkochte Dyson AM07. Toch liever een klassiek model? Kies dan voor de Bestron AMA45Z welke voor 80 euro verkrijgbaar is.

Er zijn verschillende soorten ventilatoren. Een staande ventilator is het meest verkocht. Een staande ventilator wordt ook wel een torenventilator, zuilventilator, kolomventilator of statiefventilator genoemd. Veel verschillende namen, maar het principe is hetzelfde. Bij de meeste toestellen kun je kiezen uit diverse snelheden, afhankelijk van hoe warm je het hebt. Het merendeel van de ventilatoren kun je ook autoamtisch laten draaien wanneer je dit wilt. Een tafelventilator daarentegen is wat kleiner zodat je deze gemakkelijk op een tafel of kastje kunt neerzetten.  is klein en compact, deze plaats je eenvoudig op je bureau of tafel. Ook deze modellen kun je vaak laten zwenken en op verschillende snelheden instellen.

Een vloerventilator is een krachtig apparaat. Deze apparaten worden ook wel grondventilatoren genoemd en buitengewoon geschikt voor grote ruimten. Met meer kracht om lucht te verplaatsen gaat ook een hoger decibel gemoeid. Wil je geen tafel-, vloer- of torenventilator? Dan kom je al snel uit op een plafondventilator. Deze ventilatoren zijn geluidsarm en brengen de lucht over een grote oppervlakte in beweging. Het aan- en uitschakelen kan via een schakelaar aan de plafondventilator zelf, een schakelaar aan de muur of via een afstandsbediening.

De beste ventilator merken zijn wat ons betreft Dyson, Bestron, Honeywell, BlueBuilt, Tristar en Stadler Form. Ventilatoren van deze merken presteren goed en hebben over het algemeen ook goede reviews. Niet voor niets zijn dit ook een van de best verkopende merken.

Na verloop van tijd kan er stof en vuil ophopen in de ventilator. Dit komt de efficiëntie van de ventilator niet ten goede. Het toestel kan dan meer geluid gaan maken omdat hij zwaarder gaat lopen. Voordat je met het schoonmaken begint haal je eerst de stekker uit het stopcontact en lees je de gebruikershandleiding aandachtig door. Volg altijd de instructies die hierin vermeld staan.

Normaliter ga je als volgt te werk: verwijder de kap van de ventilatiebox en haal voorzichtig de grotere stofdeeltjes met de hand weg. Een stofzuiger gebruiken is uiteraard ook goed mogelijk. Zit het vuil erg vast, dan kun je een air duster gebruiken. Maak de behuizing en de ventilator vervolgens schoon met een vochtige doek en zet het geheel weer in elkaar. Stekker in het stopcontact en je kunt weer genieten van een koele bries.

Het hangt er helemaal vanaf welk budget je hebt en welk soort verkoeling je zoekt. Een ventilator is relatief goedkoop en koelt de lucht niet, maar verplaatst deze zodat het koeler lijkt. Een luchtkoeler daarentegen kan de temperatuur met een paar graden doen dalen omdat het klimaatsysteem gebruik maakt van water(damp). Wel stijgt de vochtigheid licht zodat het zaak kan zijn om even een deur of toch een raampje open te zetten. Een split airco heeft vaak de optie om lucht flink te koelen en om de lucht gelijk te ontvochtigen. Ook kan het apparaat verwarmen en ventileren. Een mobiele airco vaak kan vaak slechts koelen en ontvochtigen, maar omdat deze verrijdbaar is kun je deze in bijna elke ruimte gebruiken.

Luchtkoeler FAQ

Een luchtkoeler is een apparaat waarbij lucht via een ventilator langs water met een koel element wordt geblazen. Dit apparaat zorgt voor verkoeling, maar kan de ruimte niet zo ver koelen als een airco. De gevoelstemperatuur in de ruimte daalt met enkele graden en de ruimte wordt iets vochtiger. Een air cooler is een goed alternatief voor een mobiele of split airco wanneer de ruimte slechts enkele graden hoeft te worden afgekoeld.

Er zijn al aircoolers te koop vanaf 25 euro. De prijzen van modellen met een grote capaciteit en extra functies kunnen oplopen tot wel 500 euro. Wil je een aircooler kopen, kijk dan eens naar de Bestron AAC5000 luchtkoeler. Het apparaat kost circa 175 euro en is eenvoudig te verplaatsen. Tevens beschikt hij een rotatiestand en een timer waarmee je de air cooler op gezette tijden in- of uit kunt laten schakelen. Wil je een goedkope aircooler, dan kun je kiezen voor de Arctic Air lucht koeler welke te koop is voor een prijs van omennabij 50 euro.

Veel verkochte aircooler merken zijn o.a. Honeywell, Bestron en Tristar. Deze producten hebben een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Een air cooler werkt met koud water waarlangs lucht wordt geblazen. De omgevingstemperatuur kan hierdoor slechts enkele graden worden verlaagd. Een airconditioning unit gebruikt koelvloeistof en is in staat de ruimte flink te koelen, te ontvochtigen en soms ook te verwarmen.

Split airco FAQ

Een mobiele airco is “mobiel” en kun je in elke gewenste ruimte neerzetten. De warme lucht wordt via een afvoerslang door een raam naar buiten gebracht. Een split airco dien je vast te maken aan je woning en dus echt te installeren. Het split airco systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit. De capaciteit van een split airconditioning systeem is hoger dan bij een mobiele airconditioner.

Een single split airco (ook wel split-unit airco genoemd) is een vaste airconditioner met een buitenunit welke gekoppeld is aan 1 binnenunit. Multi split airconditioners zijn vaste sets met een buitenunit welke gekoppeld is aan 1 of meerdere binnenunits. Met een mulit split airconditioner kun je dus meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen. Vaak zien we multi split airconditioning systemen bij grotere winkel- of kantoorpanden.

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten of allergenen, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheersysteem.

Luchtreiniger FAQ

Er is voor elk budget een luchtzuiveraar of luchtwasser te koop. Prijzen variëren grofweg tussen de 50 en 1.200 euro.

Luchtreiniger met ventilatiefunctie nodig? Een absolute topper is de Dyson Pure Cool Desk welke niet alleen stof en allergenen uit de lucht verwijdert, maar ook nare geurtjes uit de lucht filtert. De lucht zuiveraar kun je via een afstandsbediening of de app bedienen. Hoe makkelijk is dat?

Voor een luchtreiniger met verwarmingsfunctie ben je goed af met de Dyson Pure Hot+Cool. Deze luchtzuiveraar heeft een prijs van circa 600 euro en is niet een van de goedkoopste luchtreingers. Het toestel heeft een koolstoffilter en HEPA filter, welke de onzuiverige lucht filteren op allergenen, bacteriën, (fijn)stofdeeltjes en geurtjes. Daarnaast beschikt de lucht zuiveraar over een ventilatiefunctie en verwarmingsfunctie waarmee de gereinigde lucht die uit het apparaat komt niet zo koud aanvoelt.

Een luchtreiniger voor een kleine kamer kopen? Voor ruimtes tot 30 m2 is de Winix P150 luchtzuiveraar een aanrader. Het toestel past continue zijn luchtbehandeling aan, aan de kwaliteit van de lucht. En gebruik je de zuiveraar bijvoorbeeld op een slaapkamer, dan doet hij middels de nachtmodus extra stil zijn werk.

Zoek je een luchtreiniger voor een grote kamer (tot 60 m2), dan is de Philips AC2887/10 een goede keuze. In de nachtmodus is hij erg stil en kan zo in worden gesteld dat hij automatisch de verontreiniging in de lucht detecteert en op basis hiervan de lucht sterker reinigt. Het toestel beschikt over een voorfilter, koolstoffilter en HEPA filter.

De Winix Zero is een luchtreiniger met ionisatiefunctie welke tevens beschikt over een voorfilter, koolstoffilter en HEPA filter. Het apparaat heeft een nachtmodus (voor stille werking) en past het reinigingsniveau aan op basis van de gemeten luchtvervuiling.

Je kunt een goede luchtzuiveraar kopen van diverse fabrikanten. Merken die al jaren aan de top staan zijn onder andere Sharp, Philips, Dyson en Winix.

Bij de meeste luchtzuiveraars moet je in ieder geval jaarlijks de filters vervangen. Staat het apparaat gedurende het gehele jaar 24/7 aan, dan moet je soms al met 6 maanden het filter vervangen. filters gaan ongeveer één jaar mee. Het luchtreinigingsapparaat geeft (afhankelijk van het model) via een knipperend lampje aan dat het tijd is om de filters om te wisselen. Gebeurt dit niet, dan kan de lucht reiniger stoppen met werken.

Luchtzuiveraars zijn grofweg in drie groepen te plaatsen. Stille luchtreinigers, luchtzuiveraars met een normaal geluidsniveau en luide luchtzuiveraars.

Zoek je een lucht reiniger voor op de slaapkamer of voor in een werkruimte waar je rustig wilt kunnen werken? Kies dan een model met een geluidsniveau tot +/- 35 decibel op de hoogste stand. Veel luchtzuiveraars maken zich aan je kenbaar door een geluid wat tussen de 35 en 55 decibel ligt. Dat betekent dat je ze wel hoort, maar het geluid is niet echt storend. Een luchtreiniger die meer dan 55 decibel produceert valt bij ons onder de categorie luid.

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten en bacteriën, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheersysteem.