FAQ's

Klimaatbeheersing Specialist

aangenaam wonen

Ventilator FAQ

De meest gestelde vragen over ventilatoren

Ventilatoren brengen veel specificaties met zich mee. Hierdoor is het niet altijd eenvoudig om optimaal gebruik te kunnen maken van deze apparaten. Ondanks dat je een handleiding bij de hand hebt, blijf je soms toch met vragen achter. Je bent hierbij echter niet de enige. Er zijn namelijk een aantal onderwerpen die continu terugkomen, waardoor het handig is om hier een overzicht van te geven. Onderstaande onderwerpen komen vaak voorbij bij de meest gestelde vragen over ventilatoren.

Wil je een ventilator kopen, dan varieert de prijs tussen de 25 en 400 euro. Voor een plafondventilator is de Bestron DC30T met een prijs van circa 80 euro een goede keuze. Dit model zorgt voor verkoeling als het warm is, maar verspreid opstijgende warmte in de winterperiode. Zoek je een vloerventilator, dan kom je al snel terecht bij de Bestron DFA40. Deze ventilator is kantelbaar en heeft een flinke diameter en een prijs van rond de 80 euro. Wil je een torenventilator kopen, kijk dan eens naar de BlueBuilt TV3210 die voor circa 90 euro over de toonbank gaat. Dit is een goede torenventilator met prima reviewscores. Het model beschikt over een natuurlijke windstand. Ga je een staande ventilator kopen, dan krijg je voor circa 400 euro een mooie en goed verkochte Dyson AM07. Toch liever een klassiek model? Kies dan voor de Bestron AMA45Z welke voor 80 euro verkrijgbaar is. Voor ieder budget is er wel een ventilator te koop. Kijk ook eens bij onze Top 4 van goedkope ventilatoren en beste ventilatoren!

Er zijn verschillende soorten ventilatoren. Een staande ventilator is het meest verkocht. Een staande ventilator wordt ook wel een torenventilator, zuilventilator, kolomventilator of statiefventilator genoemd. Veel verschillende namen, maar het principe is hetzelfde. Bij de meeste toestellen kun je kiezen uit diverse snelheden, afhankelijk van hoe warm je het hebt. Het merendeel van de ventilatoren kun je ook automatisch laten draaien wanneer je dit wilt. Een tafel ventilator daarentegen is wat kleiner zodat je deze gemakkelijk op een tafel of kastje kunt neerzetten.  is klein en compact, deze plaats je eenvoudig op je bureau of tafel. Ook deze modellen kun je vaak laten zwenken en op verschillende snelheden instellen.

Een vloer ventilator is een krachtig apparaat. Deze apparaten worden ook wel grondventilatoren genoemd en buitengewoon geschikt voor grote ruimten. Met meer kracht om lucht te verplaatsen gaat ook een hoger decibel gemoeid. Wil je geen tafel-, vloer- of torenventilator? Dan kom je al snel uit op een plafond ventilator. Deze ventilatoren zijn geluidsarm en brengen de lucht over een grote oppervlakte in beweging. Het aan- en uitschakelen kan via een schakelaar aan de plafondventilator zelf, een schakelaar aan de muur of via een afstandsbediening. Daarnaast bestaan er nog haardventilatoren om d warmte van je kachel goed door de ruimte te verspreiden.

Wanneer je op zoek gaat naar een ventilator, dan zie je al snel dat er veel verschillende afmetingen te vinden zijn. Je kunt je daarom af gaan vragen wat de juiste afmeting voor jouw ventilator is. Van hieruit kun je namelijk ook beter bekijken wat het gewenste model is. Bij weinig ruimte kun je bijvoorbeeld een tafel- of torenventilator aanschaffen. De kleine diameter zorgt er namelijk voor dat je deze overal neer kunt zetten en altijd voorzien kunt zijn van frisse lucht bij jouw bureau of in de werkkamer zelf.

Bij de afmeting komt ook direct het vermogen kijken. Dit vermogen bepaalt namelijk hoe sterk de wind is die door het huis wordt geblazen. Over het algemeen zal er meer wind komen naarmate de ventilator grotere afmetingen heeft. Wanneer je een grotere ruimte hebt, is het van belang dat je voor een grotere afmeting gaat dan wanneer er uitsluitend een werkkamer of slaapkamer voorzien moet worden van een briesje. Bekijk daarom altijd eerst alle specificaties voordat je aan de slag gaat met het aanschaffen van het apparaat.

De beste ventilator merken zijn wat ons betreft Dyson, Bestron, Duux, Honeywell, Eurom, BlueBuilt, Tristar, Solis en Stadler Form. Ventilatoren van deze merken presteren goed en hebben over het algemeen ook goede reviews. Niet voor niets zijn dit ook een van de best verkopende merken.

Uiteraard is het ook van belang dat je jezelf afvraagt of je jouw huis wilt verkoelen door een ventilator. Een ventilator zorgt ervoor dat de lucht verplaatst wordt, maar niet dat het huis daadwerkelijk wordt verkoeld. Doordat de koude lucht jouw kant op wordt geblazen lijkt het koeler, maar de temperatuur blijft in feite gelijk. Hoe verder je van de ventilator af gaat zitten, hoe minder je er daarom van zal gaan voelen. Als je daadwerkelijk aan de slag wilt gaan met het verkoelen van jouw woning, zul je van jouw ventilator een mobiele airco moeten maken. Hierdoor heb je toch voldoende verkoeling

Een van de vragen die vaak gesteld wordt over een ventilator is hoe je deze het beste kunt schoonmaken. Een ventilator trekt immers ook het stof uit huis aan, wat tussen de bladen komt te zitten en ook vaak bij het rooster terecht komt. Dit kan een vieze uitstraling geven, maar zorgt er ook voor dat er weer stof de ruimte in wordt geblazen. Daarnaast kan het toestel meer geluid gaan maken en zwaarden gaan lopen. Het schoonmaken van de ventilator is echter heel eenvoudig. Je kunt door middel van een vochtige doek met water en een klein beetje ammoniak over het apparaat heen gaan, waardoor deze weer volledig schoon wordt.

Voordat je met het schoonmaken begint haal je uiteraard eerst de stekker uit het stopcontact. Hiermee voorkom je dat het water voor kortsluiting kan zorgen. Tevens lees je de gebruikershandleiding aandachtig door. Volg altijd de instructies die hierin vermeld staan. Normaliter ga je als volgt te werk: verwijder de kap van de ventilatiebox en haal voorzichtig de grotere stofdeeltjes met de hand weg. Een stofzuiger gebruiken is uiteraard ook goed mogelijk. Zit het vuil erg vast, dan kun je een air duster gebruiken. Maak de behuizing en de ventilator vervolgens schoon met een vochtige doek en zet het geheel weer in elkaar. Stekker in het stopcontact en je kunt weer genieten van een koele bries.

Heb je de ventilator met water schoongemaakt, wacht dan ook altijd tot de ventilator volledig opgedroogd is voordat je hem weer gaat gebruiken. Wil je hier niet op hoeven wachten, dan is een droge schoonmaak door middel van een verfkwast ook een oplossing. Zo kun je de ergste stof weghalen zonder dat er water aan te pas hoeft te komen en kun je de ventilator gelijk weer gebruiken. Je houdt hier echter wel altijd een beetje stof bij, maar het kan prima dienen voor een snelle schoonmaak.

Het geluid van een ventilator kan ook van belang zijn. Het is namelijk afhankelijk van de plaats waar je hem neer gaat zetten hoe storend het geluid kan zijn. Er zijn namelijk ventilatoren die meer geluid produceren dan de andere. Wanneer je deze op de slaapkamer wilt plaatsen, dan is een geluid van minder dan 45 decibel een vereiste. Zo kun je zonder lawaai in slaap vallen en heb je altijd de mogelijkheid om de ventilator continu aan te laten staan en soms zelfs een timer aan te zetten zodat deze vanzelf uitschakelt.

Het geluid kan ook storend zijn wanneer je een luide ventilator in de werkkamer hebt staan. Hoeveel geluid een ventilator produceert staat vaak omschreven in de specificaties. Het is daarom altijd goed om hier eerst op te letten voordat je de ventilator aanschaft. Zo voorkom je dat je uiteindelijk een storend apparaat in huis haalt en deze niet kunt gebruiken voor de doeleinden die jij ermee in gedachten had. Mocht het er niet bij staan, dan is het verstandig om het toch na te gaan of naar een ander model te gaan kijken.

Het hangt er helemaal vanaf welk budget je hebt en welk soort verkoeling je zoekt. Een ventilator is relatief goedkoop en koelt de lucht niet, maar verplaatst deze zodat het koeler lijkt. Een luchtkoeler daarentegen kan de temperatuur met een paar graden doen dalen omdat het klimaatsysteem gebruik maakt van water(damp). Wel stijgt de vochtigheid licht zodat het zaak kan zijn om even een deur of toch een raampje open te zetten. Een split airco heeft vaak de optie om lucht flink te koelen en om de lucht gelijk te ontvochtigen. Ook kan het apparaat verwarmen en ventileren. Een mobiele airco vaak kan vaak slechts koelen en ontvochtigen, maar omdat deze verrijdbaar is kun je deze in bijna elke ruimte gebruiken.

Veel mensen vragen zich af of een ventilator meer stroom verbruikt. De energierekeningen moeten immers niet immens hoog worden, waardoor het goed is om in deze informatie te duiken. Ook het verschil met een airco kan hierbij meegenomen worden. Wanneer je een airco aanschaft om een ruimte daadwerkelijk te verkoelen, dan ben je veel meer kwijt aan stroom dan wanneer je een ventilator aanschaft. Een vaste single split airco die voor een periode van 200 uur één kamer koelt, verbruikt 150 kWh aan stroom. Dat is 15 keer zoveel als een ventilator welke voor dezelfde 200 uur slechts 10 kWh aan stroom verbruikt.

Doordat er veel verschillende modellen te vinden zijn, is het vaak lastig om een goede keuze te kunnen maken. Ze brengen immers allemaal andere voordelen met zich mee, waardoor je jezelf voor veel keuzes moet gaan zetten. Wil je een groot formaat of juist een klein model dat ergens tussen kan komen te staan? Als je de ventilator vast in huis wilt zetten wil je ook dat deze er altijd goed uitziet. Vaak kom je dan bij de duurdere modellen uit, omdat deze ook een luxe uitstraling kunnen brengen aan het huis. Het is daarom altijd afhankelijk van de doeleinden welk model je aan moet schaffen.

Bekijk daarbij ook altijd of je een ventilator met of zonder bladen aan wilt schaffen. Ook dit kan namelijk veel verschil brengen. Wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt, kunnen de bladen soms een gevaar vormen. Er zijn voldoende ventilatoren waar je uit kunt kiezen wanneer je er een wilt hebben zonder bladen, zodat je te allen tijde kunt genieten van de frisse lucht. Bekijk daarbij ook gelijk of de ventilator de stof uit de lucht filtert, waardoor je met allergieën ook geen last meer hebt. Zo heb je er nog meer profijt van.

Luchtkoeler FAQ

De meest gestelde vragen over luchtkoelers

Een luchtkoeler aanschaffen brengt soms aardig wat vragen met zich mee. Want hoe weet je nou of een luchtkoeler de juiste is? Ook wat betreft de handleiding kun je soms met vragen achterblijven, doordat het er niet geheel duidelijk in staat. Doordat veel mensen met vragen achterblijven, worden er regelmatig dezelfde vragen gesteld. De antwoorden kunnen jou weer op weg helpen om op de juiste manier met jouw nieuwe aircooler om te gaan. Onderstaande vragen geven een goed beeld van de meest gestelde vragen over luchtkoelers, waarbij ook enkele antwoorden gegeven staan.

Een luchtkoeler is een apparaat waarbij lucht via een ventilator langs water met een koel element wordt geblazen. Dit apparaat zorgt voor verkoeling, maar kan de ruimte niet zo ver koelen als een airco. De gevoelstemperatuur in de ruimte daalt met enkele graden en de ruimte wordt iets vochtiger. Een air cooler is een goed alternatief voor een mobiele of split airco wanneer de ruimte slechts enkele graden hoeft te worden afgekoeld.

Een air cooler werkt met koud water waarlangs lucht wordt geblazen. De omgevingstemperatuur kan hierdoor slechts enkele graden worden verlaagd. Een airconditioning unit gebruikt koelvloeistof en is in staat de ruimte flink te koelen, te ontvochtigen en soms ook te verwarmen.

Voordat je een luchtkoeler gaat kopen wil je vaak weten of het een energiezuinig apparaat is. Ondanks dat je voor koelte in huis wilt gaan, kan het toch een afweging zijn die je moet maken. Want kun je het geld wel missen? De meeste luchtkoelers zijn energiezuinig. Veel merken hebben zelfs een energielabel A op de apparaten zitten, waardoor het heel kosteneffectief is. Je bespaart jezelf veel kosten ten opzichte van andere apparaten die jouw woning kunnen verkoelen. Aircoolers geven jou daarom vrijwel geen hogere rekening dan je normaal gesproken al hebt voor de energie die je gedurende de dag gebruikt.

Er zijn al aircoolers te koop vanaf 25 euro. De prijzen van de meest luxe en beste luchtkoelers met een grote capaciteit en extra functies kunnen oplopen tot wel 500 euro. Wil je een aircooler kopen, kijk dan eens naar de Bestron AAC5000 luchtkoeler. Het apparaat kost circa 175 euro en is eenvoudig te verplaatsen. Tevens beschikt hij een rotatiestand en een timer waarmee je de air cooler op gezette tijden in- of uit kunt laten schakelen. Wil je een goedkope aircooler, dan kun je kiezen voor de Arctic Air lucht koeler welke te koop is voor een prijs van omennabij 50 euro.

Veel verkochte aircooler merken zijn o.a. Honeywell, Bestron, Trotec, Arctic Air, AEG, DOMO en Tristar. Deze producten hebben een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Een luchtkoeler is bedoeld om te allen tijde koele lucht jouw woning in te blazen. Echter kan het zijn dat er iets fout gaat, waardoor er geen koele lucht voelbaar is. Dit kan onhandig zijn en soms weet je niet meer waar je moet beginnen. Het is dan van belang dat je in eerste instantie bekijkt of het waterreservoir nog vol genoeg zit. Dit reservoir gaat immers maar voor een bepaald aantal uur mee, afhankelijk van het model dat jij hebt aangeschaft, waardoor het zomaar zou kunnen dat je deze bij moet vullen. Zonder het koude water is het namelijk niet mogelijk om de koelte te kunnen produceren, waardoor de temperaturen in huis niet omlaag zullen gaan.

Hoewel we tegenwoordig allemaal met de tijd mee gaan, is lang niet iedereen bedreven in het bedienen van technologie. Voor de aanschaf is het daarom altijd verstandig om te bekijken hoe je een luchtkoeler kunt bedienen. Bij veel omschrijvingen staat het er al bij. Zo kan het zijn dat je deze via een display moet instellen, maar ook met draaiknoppen, gewone knoppen of zelfs een afstandsbediening. Wanneer je voor een luxere variant gaat, kan het zelfs zo zijn dat het via een app gaat. Welke variant je ook aanschaft, je kunt altijd de juiste standen inschakelen en daarbij ook kiezen voor de verschillende functies van het apparaat.

Welke functies een luchtkoeler bezit, is geheel afhankelijk van het model dat je aanschaft. Zo heeft het ene model slechts een aantal standaardfuncties beschikbaar, terwijl deze bij een ander model juist heel uitgebreid zijn. Denk bijvoorbeeld aan de timerfunctie. Met een timer kun je ervoor zorgen dat de luchtkoeler automatisch uitschakelt, zonder dat je hiervoor nog op een knop hoeft te drukken. Dit biedt mogelijkheden wanneer je de luchtkoeler in de slaapkamer hebt geplaatst. Je kunt altijd slapen zonder je druk te hoeven maken over de gevaren die op de loer kunnen liggen.

Een andere functie is de slaapstand. De slaapstand is niet bij alle air coolers te vinden, maar biedt wel veel mogelijkheden. Dit is niet hetzelfde als een timer. Wanneer je de slaapstand inschakelt, gaat de luchtkoeler zachter blazen. Er staat nog altijd een fris windje in de slaapkamer, maar dan vele malen rustiger. Dit zorgt er niet alleen voor dat je geen spierpijn meer hebt, maar ook dat het apparaat zelf minder geluid produceert. Je hebt hierdoor geen last meer van de motor en gaat merken dat je voldoende slaap te pakken krijgt. Het is afhankelijk van de prijsklasse of de lucht koeler deze daadwerkelijk heeft.

Mobiele airco FAQ

De meest gestelde vragen over mobiele airco’s

Een mobiele airco kan een goede toevoeging zijn aan het huishouden. In de warme zomermaanden wil je immers toch wat verfrissing hebben als de ramen niet open kunnen. Ook kan het bijdragen aan een beter binnenklimaat. Doordat er veel verschillende modellen op de markt te vinden zijn, is het goed om niet alleen naar de specificaties te kijken, maar ook te bekijken wat de meest gestelde vragen zijn. Op deze manier weet je op voorhand al wat er mogelijk is en waar je op moet letten bij de aanschaf. Onderstaande informatie helpt je hiermee op weg.

Een mobiele airco is al te koop vanaf circa 200 euro en de prijzen lopen op tot ongeveer 1.000 euro. Je hebt de keuze uit een goedkope mobiele airco met een goede prijs/prestatie verhouding of je kunt gaan voor de duurdere en luxere modellen geschikt voor grote ruimtes. Je kunt overigens altijd even kijken bij de best verkochte mobiele airco modellen bekijken.

Veel verkochte mobiele airconditioning merken zijn o.a. Bestron, Tristar, Trotec, Eurom, Haier, Whirlpool, Fuave, Olimpia, Silk Air, Honeywell, ComfortPlus en De’Longhi. Deze producten hebben een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Rondom de verkoeling van de mobiele airco kunnen ook veel vragen ontstaan. Dit komt doordat de specificaties vaak in andere eenheden vermeld worden, waardoor je het niet meer precies weet. Over het algemeen wordt het koelvermogen van de airco gemeten in British Thermal Units (BTU). Als je gaat kijken naar de specificaties wordt het vaak door vertaald naar kubieke meters of oppervlakte in vierkante meters. Deze specificaties zijn in de handleiding terug te vinden, maar kun je ook opzoeken voordat je tot een aankoop overgaat. Bij een maximum oppervlakte wordt een gemiddelde plafondhoogte van 2,5 meter aangehouden.

Het koelvermogen van een mobiele airco kan iets veranderen bij jouw huishouden. Deze is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan het aantal ramen in de woning van grote invloed zijn, maar ook de ligging van de ruimte, de isolatie van de woning en de hoeveelheid mensen die zich op dat moment in de ruimte bevinden. Dit zorgt er mede voor dat er verschillende waarden aangegeven worden bij een mobiele airconditioning. Er zijn immers ook hoge en lage warmtelasten bij een maximum oppervlakte te vinden. Let daarom niet alleen op de waarden, maar bekijk ook welke doeleinden er van toepassing zijn om een goede inschatting te maken.

Vragen rondom de schoonmaak van de mobiele airco kom je vaak tegen. De mobiele airco kan immers snel vies worden, waardoor je goed moet weten hoe je de schoonmaak uitvoert en de levensduur van de airco kunt verlengen. Als eerste moet je altijd een vochtige doek over de unit halen om al het stof te verwijderen. Gedurende de dag trekt de mobiele airconditioning immers veel stof aan met de warme lucht. Daarna is het zaak om de filters schoon te gaan maken, doordat het stof en vuil van buitenaf naar de filter toe gaan.

De filters zorgen ervoor dat er schone lucht de ruimte in wordt geblazen. Als er stof bij zit, kunnen mensen met allergieën minder goed ademen. Je kunt de filters met een stofzuiger schoonmaken. Hierbij gaat het voornamelijk over de buitenzijde. In sommige gevallen moet je de filter met lauwwarm water afspoelen om alles eraf te krijgen. Ook is het van belang dat je het koelmiddel aanvult. Deze kan namelijk verdampen, waardoor het rendement niet meer hoog is en de energiekosten omhooggaan. Dit kun je door een professional laten doen, zodat er niets fout gaat.

Ondanks dat de mobiele airconditioning voornamelijk bedoeld is voor het verkoelen van ruimtes, kan er ook een grote waarde gehecht worden aan het geluid dat een airco produceert. In de zomermaanden wil je namelijk ook in de slaapkamer verkoeling hebben, waar veel geluid niet prettig is. Over het algemeen produceert de airco altijd geluid, maar het aantal decibel kan aanzienlijk verschillen. Je moet daarom altijd opletten wat het geluidsniveau van de mobiele airco is voordat je tot een aankoop overgaat. Het geluidsniveau dat aangegeven staat bij de specificaties is altijd het maximale geluidsniveau bij de hoogste stand van de airco.

Maar wat is dan het maximale geluidsniveau dat een mobiele airco kan produceren? Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een relatief stille en een minder stille airco. Als je een airconditioning aan wilt schaffen voor in de slaapkamer, welke ook tijdens jouw slaap aan blijft staan, dan moet je kijken of er een airco met een geluidsniveau tussen de 50 en 59 decibel te vinden is. Dit klinkt namelijk als een achtergrondgeluid. Als je de airco in de keuken, badkamer of hal plaatst, dan zijn mobiele airco’s met een geluidsniveau van 60 decibel of hoger ook geschikt.

Ook over de afmetingen van de mobiele airco zijn van belang om in het achterhoofd te houden tijdens de aanschaf. Er kunnen daarom ook vragen ontstaan over de juiste afmetingen van de airco. Want hoe bepaal je wat de juiste afmetingen zijn om ook het gewenste koelvermogen te realiseren? Hiervoor moet je eerst de inhoud van de ruimte in kubieke meters uitrekenen. Dit doe je door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte. Als voorbeeld een slaapkamer van 4 x 5 x 2,75 = 55 kubieke meter.

De factorbepaling van de mobiele airconditioning gebeurt aan de hand van drie factoren: 30, 40 en 50. Als er een goed geïsoleerde ruimte is met weinig ramen en geen plat of schuin dak, dan heb je factor 30 nodig. Bij een minder goede isolatie, veel glas en veel elektronische apparaten moet je naar factor 40. Een ruimte met een extreem hoge warmtelast, zoals een plat of schuin dak en al het bovenstaande, dan ga je naar 50. De inhoud van de ruimte wordt dan vermenigvuldigd met de gekozen factor om het aantal Watt uit te rekenen. Zo zie je gelijk welke airconditioning je moet hebben en wat de bijbehorende afmetingen zijn.

Het gaat dus niet altijd alleen om de afmetingen van de mobiele airco, maar ook om het vermogen. Uiteraard kun je na het uitrekenen van het vermogen nog verder gaan kijken naar bepaalde afmetingen, zodat je ook een goede airconditioning vindt die binnen een bepaalde ruimte kan staan. Zo kun je ervoor zorgen dat je de mobiele airco ergens tussen zou kunnen plaatsen. Zo voorkom je dat je er geen plaats voor hebt en dat opbergen lastig wordt als je de airconditioning niet gaat gebruiken.

Split airco FAQ

De meest gestelde vragen over split airco’s

Hieronder worden de meest gestelde vragen omtrent split airconditioning systemen voor je op een rij gezet in deze handige FAQ (Frequently Asked Questions). De kans is aanzienlijk dat jouw prangende vraag hier ook tussen zal staan. Ten eerste zal er ingegaan worden op de basics. Wat is een split airco überhaupt, en welke voordelen kleven er aan het gebruik van dit apparaat. Daarnaast kijken we naar een aantal specifieke zaken, zoals het onderhouden van de airco en verschillende eigenschappen (verbruik van stroom en de hoeveelheid geluid dat de split unit airco produceert). Ook extra opties zullen aan bod komen. Tot slot zetten we nog een aantal van de bekendste split airco merken van dit moment voor je op een rijtje.

De naam van een split airco geeft eigenlijk al aan wat deze soort airconditioner anders maakt dan anderen. Bij een split airco is er namelijk sprake van gescheiden delen. Je hebt een buitendeel en een binnendeel. Het deel voor binnen staat ook wel bekend als de verdamper, terwijl het buitendeel ook wel eens de condensator genoemd wordt. Middels koelleidingen is er een verbinding tussen de twee delen.

Welke split airco merken zijn op dit moment populair? Wanneer er gekeken wordt naar de populairste producten binnen de bekende Nederlandse webshops, valt op dat de merken Mitsubishi, Panasonic, Daikin, Carrier, Lessar , Qlima, Tristar, Fijutsu (Fujitsu ASY35UIKP Split Inverter) en Chigo op dit moment populair zijn onder de Nederlandse consumenten.

Split airconditioning systemen zijn te verkrijgen vanaf  is al te koop vanaf circa 600 euro en de prijzen lopen op tot ongeveer 1.000 euro. Net als bij mobiele airconditoiners heb je hier keuze uit een goedkope airco met buitenunit met een goede prijs/prestatie verhouding of je kunt gaan voor de luxer uitgevoerde systemen welke veelal ook grotere ruimtes kunnen klimatiseren. Wil je voor je woning, kantoor of caravan een split airco kopen? Dan is het is altijd verstandig om te kijken wat de best verkochte split airco systemen.

Split airco’s beschikken over voordelen waar andere typen airconditioners niet over beschikken. Ten eerste levert de scheiding tussen het buiten- en het binnendeel je voordelen op. Hierdoor verloopt het proces efficiënter en is dit soort airco geschikt voor het verkoelen (dan wel verwarmen, ventileren of ontvochtigen, afhankelijk van de functies) van ruimtes van diverse formaten. Welke functie je ook kiest, split airco’s staan er om bekend zeer zuinig en voor minder vervuiling in de lucht te zorgen (mits het filter goed schoon wordt gehouden).

Bovendien zijn split airconditioning systemen relatief eenvoudig om te monteren, zowel voor jezelf als een installateur. Immers is het niet altijd toegestaan om de airco zelf te monteren (later hierover meer). De split airco blijft altijd op dezelfde plek. Door een goede plek te kiezen, optimaliseer je de werking van het apparaat. Een split unit airco staat tevens bekend om een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Tot slot kan een split airconditioning meer functies hebben dan verkoelen. Goede voorbeelden hiervan zijn verwarmen, ventileren en ontvochtigen.

Van tijd tot tijd zul je de filters van een split airco schoon moeten maken. Dit zorgt er voor dat de airco beter blijft werken en dat er minder vervuiling in de lucht terecht komt. Vervuiling wordt namelijk tegengehouden door een filter. Dit stukje onderhoud kun je prima zelf uitvoeren. Je maakt de airconditioning open, waarna je het filter er eenvoudig uit kunt halen. Je kunt dit filter wassen, maar je kunt het filter ook stofzuigen aan de goede kant als het stof nog redelijk minimaal is. Maak daarnaast de buitenzijde van tijd tot tijd schoon met een doekje. Om het jaar dient er ook een controle uitgevoerd te worden door een specialist, zodat je zeker weet dat je split airco nog optimaal werkt. Dit alles verlengt de levensduur significant.

Ten eerste zal het stroomverbruik afhankelijk zijn van de soort split airco waar je voor kiest. Het model heeft invloed. Daarnaast zal veel afhankelijk zijn hoeveel je het klimaatsysteem deze denkt te gebruiken. Hoe meer je de airco gebruikt, hoe hoger de kosten. Gemiddeld verbruikt een split airco tussen de 0,75 en 1 kWh per uur. 1 kWh kost je cirka 0,185 euro. Afgerond zal je dan uitkomen op kosten van 0,14 tot 0,19 euro per uur.

Ook dit is afhankelijk van het model waarvoor je kiest. Over het algemeen zijn split airco’s in te delen in drie categorieën. Je hebt de stille split airconditoiners, die een geluid tot 50 decibel produceren. Daarnaast heb je de normale split airco’s, die een geluid tot 80 decibel produceren. Tot slot heb je de luide split unit airco’s, die meer dan 80 decibel aan geluid produceren. Je kunt je voorstellen dat de stille split airco’s het meest geschikt zijn voor de slaapkamer, terwijl je de andere varianten op diverse plekken in je huis kunt plaatsen.

Wederom is ook de hoeveelheid verkoeling die een split airco kan leveren afhankelijk van het model waarvoor je kiest. Dit koelvermogen wordt uitgedrukt in BTU oftewel British Thermal Unit. Bij menig webshop tref je een tabel aan waarbij de grootte van je kamer vergeleken wordt met het aantal BTU. Zo kun je zien wat je minimaal nodig hebt. Airconditioning systemen worden ingedeeld in 6 isolatieklassen, waarbij klasse 1 de beste is en klasse 6 de minste.

Er zijn split airco’s die geschikt zijn voor de slaapkamer. Het laatste wat je wilt in je slaapkamer is een airco die te veel lawaai maakt. Dit bevordert de nachtrust totaal niet. Daarom staat bij diverse webshops aangegeven of een split airco unit geschikt is voor de slaapkamer of niet. Veelal is er een correlatie tussen de geschiktheid voor de slaapkamer en het aantal decibel aan geluid dat een split unit airco produceert. Hoe minder geluid een split airco maakt, hoe meer deze geschikt is voor je slaapkamer.

In de eerste plaats wordt een split airco aangeschaft vanwege het koelvermogen. Maar ook andere functies zijn mogelijk. De bekendste voorbeelden hiervan zijn verwarmen, ventileren en ontvochtigen. Tevens zijn er split airco systemen die voorzien zijn van een timer en airco’s die je middels een afstandsbediening of app kunt bedienen.

Dat is afhankelijk per model. Sommige modellen kun je geheel zelf aansluiten, bij andere modellen staat vermeld dat deze ingebouwd moeten worden door een erkend installateur. Dit staat er niet voor niets, dus tracht daarom niet om deze modellen zelf te monteren. Bij menig webshop is vermeld of het mogelijk is de split airco van jouw keuze zelf (of niet) te installeren. Ook op de verpakking staat het veelal aangegeven.

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten of allergenen, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.

Luchtreiniger FAQ

De meest gestelde vragen over luchtreinigers

Er zijn een aantal prangende vragen die ons vaak gesteld worden omtrent luchtreinigers. Vandaar dat we deze veel gestelde vragen samen hebben gebracht in deze handige luchtreiniger FAQ (Frequently Asked Questions). Hieronder kun je meer lezen over wat een luchtreiniger precies is en wat het voor je kan doen. Ook kun je meer lezen over de mate van verkoeling, het onderhoud dat je moet uitvoeren, het geluidsniveau en het stroomverbruik van dit elektrische apparaat. Tevens kun je lezen over de groottes van de oppervlaktes die een luchtreiniger schoon kan maken. Dit kan namelijk per model verschillen. Tevens zetten we een aantal van de bekendste luchtreiniger merken voor je op een rijtje en geven we antwoord op de vraag: is een luchtreiniger geschikt voor je slaapkamer?

De naam van dit elektrische apparaat vertelt je een hoop over de voornaamste functie van een luchtreiniger, namelijk het reinigen van lucht in een bepaalde ruimte. Over het algemeen wordt hierbij gebruik gemaakt van filters. Het type filter dat gebruikt wordt is bepalend voor het algehele functioneren van de luchtreiniger. Zo zijn er HEPA filters die vooral geschikt zijn voor het uit de lucht halen van pollen en (fijn)stof. Maar je kunt ook kiezen voor koolstoffilters, die meer geschikt zijn voor het uit de lucht halen van rook en geuren (bijvoorbeeld geuren die ontstaan tijdens het koken). Ook een combinatie van beide is mogelijk.

Daarnaast kan een luchtreiniger gebruik maken van een techniek genaamd ionisatie. Deze verandert de statische lading van vieze deeltjes in de lucht, waardoor deze zwaar worden en uit de lucht vallen. Hierna worden deze deeltjes aangetrokken en opgevangen in de collector. Alle vuiligheid wordt hierdoor uit de lucht gehaald. Een combinatie van ionisatie en filters behoort tevens tot de mogelijkheden.

Eigenlijk werd deze vraag in de vraag hierboven al gedeeltelijk beantwoord. Een luchtreiniger heeft als voornaamste taak om de lucht in een bepaalde ruimte schoon te maken en te houden voor jou. Dit kan dus op meerdere manieren. Zo zijn er filters waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld HEPA filters of koolstoffilters. Ook ionisatie is een optie. Daarnaast kun je kiezen voor een combinatie van de twee. Voor de algehele verbetering van de luchtkwaliteit binnen je woning is het aankopen van een luchtreiniger essentieel.
Dit is afhankelijk per model. Bij menig model is het geen optie. Het is zelfs de bedoeling dat een luchtreiniger niet te veel (en zelfs liever helemaal geen) koelte afgeeft tijdens het reinigen. Wel is het mogelijk dat een airco functie aanwezig is op het apparaat. Ook verwarmen is mogelijk, wat een fijne bijkomstigheid is tijdens de winterse maanden. Het kan dus een extra functie zijn, maar in principe is het niet de bedoeling dat een reiniger koelte afgeeft.

Alhoewel niet elk model geschikt is voor de slaapkamer, zijn er wel degelijk soorten luchtreinigers te vinden die je kunt plaatsen in de slaapkamer. Zo kun je ook in deze ruimte genieten van schone lucht. Veel zal afhankelijk zijn van het geluidsniveau van de luchtreiniger. Als deze te hoog is, is het onmogelijk om te kunnen slapen. Gelukkig zijn er ook een hoop luchtreinigers waarbij het maximale niveau relatief laag is. Daarnaast zijn er modellen waarbij er een slaapmodus aanwezig is, zodat het geluidsniveau nog lager komt te liggen en je zeker geen last zullen hebben van dit elektrische apparaat tijdens je slaap.

Ook dit is afhankelijk van het model waarvoor je kiest. Er zijn modellen die voor de woonkamer gemaakt zijn. Hierbij is het geluidsniveau minder van belang. Maar er zijn ook modellen die je in de slaapkamer kunt plaatsen. Deze zijn stil, waardoor je geen last ondervindt van de apparaten tijdens het slapen. Er zijn zelfs luchtreinigers die geschikt zijn voor babykamers. Stiller dan dat worden ze niet.

Je keuze zal afhankelijk zijn van hoe groot de kamer is waarin je de lucht wil reinigen. Als je een kleine kamer hebt, hoef je natuurlijk niet een model aan te schaffen dat grote ruimtes kan reinigen. Bovendien heb je bij de meeste webshops de keuze uit een ruim aanbod, zodat de kans zo goed als 100% is dat je een type luchtreiniger kan vinden dat het oppervlak van jouw ruimte kan reinigen. Voor alles van kleinere (kinder)slaapkamers tot aan grote ruimtes zijn er geschikte luchtreinigers te vinden.

Over het algemeen valt dit reuze mee. Het belangrijkste wat je kunt doen om een luchtreiniger in goede conditie te houden is door op tijd de filters te vervangen, als een reiniger hier gebruik van maakt. Vooral wanneer filters grijs verkleurd zijn, is het hoog nodig ze te vervangen. In andere gevallen kun je er eventueel voor kiezen om ze schoon te maken middels een borstel. Het voorfilter moet geregeld schoon gemaakt worden, dit kan middels een sopje (wel goed laten drogen achteraf). Een keer stof weghalen van de buitenzijde van het apparaat kan ook geen kwaad.

Of je nu op zoek bent naar een goedkope luchtzuiveraar of gewoon de beste luchtreiniger van dit moment, er zijn een aantal merken luchtreinigers die het net wat beter doen bij de Nederlandse consument dan andere merken. Dit kun je ook zien binnen verscheidene webshops, als je bijvoorbeeld filtert op de meest populaire reinigers van dit moment. Ten eerste heb je de specialisten. Deze merken focussen zich op het verbeteren van de luchtkwaliteit binnen je woning. Goede voorbeelden hiervan zijn Clean Air Optima, LifeAir, Venta, Qlima, Xiaomi en BlueAir. Daarnaast heb je de grote merken op het gebied van huishoudelijke elektrische apparaten, die ook luchtreinigers in het assortiment hebben. Dyson, Winix, Eurom, Duux, Sharp en Philips zijn hier goede voorbeelden van.

Wederom zal dit afhankelijk zijn van het model waarvoor je kiest. Hoe groter het oppervlak is dat gereinigd kan worden, hoe meer stroom er verbruikt zal worden. Daarnaast zijn er modellen die het verbruik van stroom efficiënter trachten te maken, waardoor ze minder stroom dan nodig is verbruiken.

Luchtbevochtiger FAQ

De meest gestelde vragen over luchtbevochtigers

Wil je een luchtbevochtiger kopen en zit je met vragen over luchtbevochtigers? De kans is groot dat je jouw antwoord vindt binnen deze FAQ (Frequently Asked Questions). Er zijn namelijk vragen die we geregeld de revue zien passeren. Deze vaak gestelde vragen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. We beginnen bij het begin: wat is een luchtbevochtiger precies en wat kan het voor je betekenen? Maar ook specifiekere vragen over bijvoorbeeld de mate van verkoeling, hoeveel onderhoud er gepleegd moet worden, het geluidsniveau, het stroomverbruik en de bekendste merken op dit vlak zullen aan bod komen in deze FAQ. Hierna weet je het belangrijkste wat je moet weten over luchtbevochtigers.

Als je er zeker van wilt zijn dat de luchtvochtigheid binnen je woning optimaal op peil blijft, is een lucht bevochtiger een slimme aankoop. Een droge lucht kan namelijk diverse negatieve gevolgen hebben. Niet alleen kan dit er voor zorgen dat diverse soorten meubilair er minder goed uit gaan zien, maar het zorgt er tevens voor dat je last kunt krijgen van uiteenlopende kwaaltjes. Gemiddeld moet de luchtvochtigheid binnen een ruimte tussen de 40% en 60% uitkomen. Een luchtbevochtiger zorgt er voor dat dit optimale peil behaald wordt. Vooral als je de verwarming vaak aan hebt staan, is een bevochtiger een aanrader. Immers zorgt dit er voor dat de lucht binnen je woning droger wordt, met alle gevolgen van dien.

Er zijn een aantal merken die het op dit moment erg goed doen onder de Nederlandse consument. Of je nu een goedkope luchtbevochtiger of alleen de beste luchtbevochtiger wilt kopen, er is genoeg keuze. Ten eerste zijn er de bedrijven die zich louter focussen op producten die als doel hebben om de luchtkwaliteit binnen een ruimte te verbeteren. Clear Air Optima, Medisana, Duux, Stadler Form en Venta zijn hier goede voorbeelden van. Maar er zijn daarnaast ook kwaliteitsmerken die beschikken over diverse soorten elektrische huishoudelijke apparaten, en de luchtbevochtigers zijn er daar één van. Bekende en populaire voorbeelden hiervan zijn Philips en Dyson.

Een luchtbevochtiger zorgt er dus voor dat de luchtvochtigheid op het optimaal peil, dus tussen de 40% en 60%, uitkomt. Dit voorkomt een hoop problemen, zoals bijvoorbeeld droge ogen of een droge huid. Ook zorgt het er voor dat je meubilair er langer goed uit blijft zien. Vooral houten meubilair kan hinder ondervinden van een te droge lucht. Luchtbevochtigers zorgen er voor dat de lucht in een ruimte weer vocht opneemt, zodat het peil omhoog gaat. Sensoren zorgen er voor dat dit peil niet te hoog of te laag is, maar optimaal blijft.

Dit is mogelijk bij de meeste modellen. Bij andere vragen kwam al naar voren dat de ideale peil van de luchtvochtigheid tussen de 40% en de 60% ligt. Vaak kun je middels een luchtbevochtiger zelf beslissen of dit peil meer rond de 40% komt te liggen of juist eerder in de buurt van de 60%. Bij sommige modellen is 40% tot 60% letterlijk mogelijk, bij andere modellen niet. Dan zul je kiezen tot 50% of 55%.

Luchtbevochtigers maken gebruik van een waterreservoir. Dit water wordt gebruikt om de lucht te bevochtigen. Niet alleen moet dit water om de zoveel tijd aangevuld dan wel verschoond worden, maar het is ook aan te raden om het reservoir zelf van tijd tot tijd schoon te maken. Ook ontkalken is een aanrader, zo zul je langer plezier beleven aan je luchtbevochtiger. Daarnaast moeten de filters van het apparaat om de zoveel tijd vervangen worden.

Hoeveel geluid een luchtbevochtiger exact maakt, is afhankelijk van het model waarvoor je kiest. Wel zijn luchtbevochtigers in te delen in bepaalde secties. Zo wordt alles met een maximaal geluidsniveau van 50 Db als stil beschouwd, en alles tussen de 50 en 70 Db als gemiddeld. Alles boven de 70 Db kan als luid bestempeld worden. Hier zul je overdag weinig last van hebben, maar in de avond wel. Vele modellen beschikken over een nachtmodus stand, waarbij ze minder geluid maken en energie besparen. Daarnaast is er vaak een minimum en een maximum geluidsniveau waarover de modellen beschikken. Het is dus niet zo dat iedere stand hetzelfde hoeveelheid geluid maakt.

Het model dat je kiest zal waarschijnlijk afhangen van de grootte van de ruimte waarin je de lucht wilt bevochtigen. Er is veel variatie mogelijk op dit vlak. Echter is het wel van groot belang om het juiste model voor jouw ruimte te kiezen. Als een ruimte te groot is voor een luchtbevochtiger, leidt dit er toe dat het algehele peil van de luchtvochtigheid niet zal stijgen in een kamer. De gehele effectiviteit van het apparaat gaat verloren. Tot 40 vierkante meter spreken we over kleine ruimtes. Tussen de 45 en 75 vierkante meter spreken we over gemiddelde ruimtes en alles groter dan 75 vierkante meter is een grote ruimte.

Ook dit zal afhankelijk zijn van het model waarvoor je kiest. Hoe groter het oppervlak is dat een luchtbevochtiger moet bevochtigen, hoe meer stroom er verbruikt zal moeten worden. Ook van invloed zijn het aantal functies. Als een luchtbevochtiger ook filtert, verbruikt dit meer energie. Daarnaast maakt de techniek waarvan een luchtbevochtiger gebruik maakt verschil voor het stroomverbruik. Zo zal een ultrasoon luchtbevochtiger of een stoom luchtbevochtiger meer stroom verbruiken in vergelijking met een luchtwasser luchtbevochtiger. Tot slot heeft ook de stand hier nog invloed op. Een hogere stand leidt tot meer stroomverbruik.

Dit is afhankelijk van het model, maar er zijn wel degelijk vele luchtbevochtigers die geschikt zijn voor slaapkamers. Er zijn zelfs modellen die geschikt zijn voor kinder- en babykamers. Het zal je niet verbazen dat deze modellen (vaak ultrasone bevochtigers) uiterst stil zijn. Bovendien gebruiken de modellen die gericht zijn op babykamers nooit gebruik van stoom. Immers kan dit te warm worden voor het kind. Veelal staat bij webshops aangegeven of een luchtbevochtiger geschikt is voor de slaapkamer. Luchtbevochtigers voor in de woonkamer maken meer geluid, omdat deze niet rekening hoeven te houden met slapende mensen.

Luchtontvochtiger FAQ

De meest gestelde vragen over luchtontvochtigers

Een luchtontvochtiger kan jou behoeden voor veel vochtproblemen. Vocht gaat immers lastig weg uit jouw woning, waardoor er een hogere kostenpost ontstaat. Door middel van een ontvochtiger kun je zelfs bij een slecht ventileerbare ruimte ervoor zorgen dat je een goed binnenklimaat kunt krijgen. Echter blijf je vaak met veel vragen achter tijdens jouw zoektocht en wanneer je het apparaat aangeschaft hebt. Met behulp van een aantal veelgestelde vragen in combinatie met antwoorden kun je goed voorbereid aan de slag gaan.

De werking van een luchtontvochtiger kent de meeste vragen. Zonder te weten hoe de werking gaat, kun je immers geen gebruik maken van de luchtontvochtiger. De ontvochtiger onttrekt het vocht aan de ruimte en zet deze om in condens. Ondertussen wordt ook stof aangetrokken, wat in de stoffilter terecht komt. Tijdens het proces wordt het vocht gecondenseerd en opgevangen in het waterreservoir. De droge lucht wordt uiteindelijk weer terug de ruimte in geblazen. Dit proces wordt gedurende de gehele dag herhaald. Goede merken zijn o.a. Trotec, Qlima, Philips, Eurom, Clean Air Optima, Viking Choice, Pingi, Renkforce, Trebs en Comfee.

Er zijn diverse fabrikanten op de markt die allemaal de beste luchtontvochtiger aan jou willen verkopen. Populaire en goede merken zijn al jaren Trotec, Qlima, Philips, Eurom, Clean Air Optima, Viking Choice, Pingi, Renkforce, Cecotec, Meaco, Trebs en Comfee.

Een luchtontvochtiger kent verschillende voordelen voor jouw woning. Om te beginnen de installatie van het apparaat. Je hoeft er weinig voor te doen, behalve het apparaat op de juiste plaats neerzetten en de stekker in het stopcontact te steken. Bij sommige modellen kun je hierbij ook nog de instellingen aanpassen voor een betere werking. Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, dan kun je gelijk genieten van een beter binnenklimaat. De schimmels zullen geen kans meer krijgen en je hebt geen schade meer aan de meubels. Uiteindelijk kun je hiermee dus ook aan jouw gezondheid gaan werken.

De verplaatsing van een luchtontvochtiger is ook een groot voordeel. Veel modellen hebben een handvat waarmee het apparaat opgetild kan worden. De compactheid maakt het jou gemakkelijk om de luchtontvochtiger van de ene ruimte naar de andere ruimte te tillen, waardoor jouw gehele huis ontdaan kan worden van vocht. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de capaciteit niet voor iedere ruimte dezelfde resultaten kan boeken. Met een lage capaciteit kun je namelijk geen hele grote ruimtes van droge lucht voorzien, maar het kan wel als ondersteuning van de normale ventilatie dienen.

Een luchtontvochtiger verbruikt over het algemeen weinig stroom. Het is hierdoor een duurzaam apparaat voor jouw energierekening. Echter zijn er nog meer duurzame redenen om een ontvochtiger aan te schaffen. Zo ben je te allen tijde goed bezig voor het milieu. Het apparaat stoot namelijk geen CO2 uit. De schadelijke stoffen zullen er dus niet aan te pas komen. Het enige wat je krijgt, is een vieze stoffilter. Je kunt daarom alleen maar goed bezig zijn voor het milieu en tegelijkertijd ook voor jouw woning.

Een van de meest gestelde vragen over een luchtontvochtiger is over de schoonmaak. Als je de ontvochtiger in handen hebt, moet je er immers ook rekening mee houden dat je deze eens in de zoveel tijd schoon moet maken. Het onderdeel waar je vrijwel dagelijks mee bezig bent, is het waterreservoir. Dit reservoir vangt al het vocht op dat onttrokken wordt aan de ruimte, waardoor deze snel vol raakt. Afhankelijk van de capaciteit moet je erop letten dat je hem regelmatig leegt om nieuw vocht op te kunnen vangen. Daarnaast heb je de stoffilter. Deze filter trekt al het stof in huis aan en bij sommige modellen zelfs dierenharen. Doordat deze zich blijven verzamelen, moet je het filter eruit halen en afspoelen.

Een luchtontvochtiger komt in verschillende modellen. Waar de meeste een waterreservoir hebben voor het vocht zijn er ook veel modellen waar een afvoerslang bij geleverd wordt. Hiermee kun je oneindig vocht blijven afvoeren, zonder dat je hier veel omkijken naar hebt. Het is afhankelijk van het doeleind van de luchtontvochtiger of je voor een slang of een watertank moet gaan. Mocht je de ontvochtiger altijd op dezelfde plaats laten staan, dan kan een afvoerslang een goede toevoeging zijn. Als je de ontvochtiger vaak in een andere ruimte zet, dan biedt een watertank meer gemak. Je hoeft dan immers de slang niet steeds weer opnieuw te installeren.

Bij de aanschaf van een luchtontvochtiger moet je met veel verschillende dingen rekening houden. Het begint al bij het onderzoeken welke ruimte je graag wilt ontvochtigen. Afhankelijk van de grootte van de ruimte, moet je namelijk een bepaalde capaciteit hebben. Ook het vermogen kan een grote rol gaan spelen. Bij een te kleine luchtontvochtiger kun je nooit al het vocht volledig weghalen, waardoor er alsnog een standaard ventilatie plaats moet vinden om het juiste resultaat te behalen. Ook kan het zijn dat je andere doeleinden met het apparaat hebt, zoals het drogen van de was. De specificaties van de modellen zijn daarom altijd belangrijk om mee te nemen in jouw zoektocht.

Zowel bij de goedkope ontvochtigers als bij de duurdere en beste luchtontvochtigers moet je goed kijken naar de temperaturen die ze aankunnen. De standaard waarden waarbij een ontvochtiger werkt is een maximale temperatuur van 32 graden Celcius en 80 procent luchtvochtigheid. Hoe kouder het wordt in een ruimte, hoe minder vocht er onttrokken kan worden aan de ruimte. Vanaf 2 graden Celcius zal het apparaat vaak helemaal niets meer doen. Ook natte ruimtes hebben vaak andere modellen. Deze zijn vaak speciaal gemaakt voor een kelder of badkamer, waarbij de luchtvochtigheid ook vaak hoog is. Als je de luchtontvochtiger wilt gebruiken voor een van deze ruimtes kun je beter naar een van de specificieke modellen gaan kijken.

Als laatste is een hygrostaat vaak belangrijk. Deze meet de luchtvochtigheid, waardoor het apparaat vanzelf af kan slaan wanneer de gewenste luchtvochtigheid is bereikt. Dit maakt jouw apparaat nog energiezuiniger. Uiteindelijk wil je na jouw investering immers niet dat er nog veel geld extra uitgegeven moet gaan worden om een goed binnenklimaat te behalen. Wat je ook doet, je moet er altijd voor zorgen dat de luchtontvochtiger bij je past en aan jouw wensen voldoet. Alleen dan is de ontvochtiger zijn geld meer dan waard en kun je gaan genieten in jouw woning.

Mobiele verwarming FAQ

De meest gestelde vragen over mobiele verwarming

Het is een feit: je bent op zoek naar een mobiele verwarmer die je kunt gebruiken in de verschillende ruimtes in huis. Echter kom je er dan al snel achter dat deze bijverwarming in verschillende soorten en maten komt. Het is daarom niet altijd eenvoudig om een juiste keuze te maken. Om met de juiste kennis aan de slag te gaan, moet je weten wat de antwoorden zijn op de veel gestelde vragen. Aan de hand van onderstaande informatie kun je daarom goed voorbereid aan de slag gaan met jouw aankoop en weet je precies waar je op moet gaan letten. Het kopen van een mobiele verwarmer wordt zo stukken eenvoudiger.

Een van de veel gestelde vragen heeft betrekking op de werking van de mobiele verwarmer. Want hoe werkt deze precies en wat is het grootste verschil met de centrale verwarming? Een bijverwarming is in de meeste gevallen op basis van elektriciteit. Deze stroom wordt omgezet in warmte door middel van het verwarmingselement. De warmte wordt dan door middel van een ventilator de ruimte in geblazen. Door het kleine formaat kan het echter niet als centrale verwarming dienen. Je kunt echter wel in veel ruimtes genieten van de warme lucht langs jouw lichaam. Door middel van een thermostaat kan vaak de gewenste temperatuur ingesteld worden voor het beste eindresultaat.

Een mobiele verwarmer kent veel voordelen. Als eerste kun je hierbij de snelheid benoemen. Ondanks het kleine formaat heb je binnen een korte tijd de warmte in jouw woning. Een bijverwarming is namelijk snel opgewarmd, zodat het vaak sneller gaat dan met de centrale verwarming. Daarbij wordt er nooit CO2 uitgestoten. Je hebt daarom te allen tijde een milieuvriendelijke oplossing. En een bijkomend voordeel: je bespaart jezelf er ook nog eens veel geld mee. Je hebt namelijk weinig tot geen stookkosten, waardoor jouw energierekening laag gehouden kan worden. Voor een snelle verwarming tegen lage kosten is een mobiele verwarmer dus de geschikte oplossing.

Een mobiele verwarmer is tevens veilig. Radiatoren worden vaak erg warm wanneer deze aan staan. Dit gebeurt bij een bijverwarming niet. De behuizing is daarom veilig voor iedereen in huis. Ook zijn de meeste modellen voorzien van omval- en oververhittingsbeveiligingen, waardoor er nog meer veiligheid gegarandeerd kan worden. Het enige waar je dan nog rekening mee moet houden zijn de kosten van de aanschaf en de energie die hiervoor betaald moet worden. Dankzij de nieuwe technologieën heb je echter een energiezuinig apparaat, waardoor de hoeveelheid stroom over het algemeen wel mee gaat vallen. Naast dure varianten zijn er ook goedkope mobiele verwarmers te koop.

Het is afhankelijk van het model mobiele verwarmer hoeveel instellingen erop te vinden zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je de temperatuur zelf kunt regelen met de thermostaat. Zo heb je altijd de gewenste temperatuur te pakken. Ook hebben veel modellen vaak meerdere vermogensstanden, waardoor je bepaalt hoe snel de ruimte opgewarmd moet gaan worden. Dankzij de ingebouwde timer schakelt het apparaat vanzelf weer uit op de aangegeven tijd. Voor al deze instellingen zijn knoppen of een display voor beschikbaar. Enkele modellen beschikken tevens over een afstandsbediening, waardoor de instellingen vanaf een afstand te plaatsen zijn.

Er zijn diverse fabrikanten die de beste mobiele verwarmers op de markt brengen. Kijken we naar de meest populaire produkten, dan zijn dit onder andere Eurom, Domo, Stadler Form, Steba, Tristar, Mill, Climastar, Princess, De’Longhi, Aspen, Bestron en Kamine.

De belangrijkste specificatie van een mobiele bijverwarming is het vermogen. Dit wattage bepaalt namelijk hoe krachtig de verwarmer is. Bij een kleine ruimte heb je niet veel vermogen nodig. Wanneer je slechts vijf vierkante meter hebt, kun je met 500 Watt al een heel eind komen. Zo kun je tot een hoge wattage gaan voor de grootste kamers. Neem echter nooit veel meer dan nodig. Zo voorkom je dat jouw energierekening veel omhooggaat. Een handig ezelsbruggetje: Kijk naar het aantal vierkante meter dat verwarmd moet worden en doe hier twee nullen bij. Zo heb je het juiste vermogen te pakken voor jouw woning.

Ook de snelheid van het verwarmen kan een aandachtspunt zijn. Je wilt immers dat de kamer binnen een bepaalde tijd op temperatuur is. Zo zijn er mobiele verwarmers die in slechts enkele minuten op de maximale temperatuur zijn, terwijl andere hier langer over doen. Je moet daarom altijd kijken in welke ruimte de verwarmer geplaatst gaat worden, zodat je hier de snelheid op aan kunt passen. Zo voorkom je dat je voor een langere tijd in de kou komt te zitten en geniet je van een aangename temperatuur bij al jouw werkzaamheden.

Voordat je overgaat tot de aankoop van een mobiele verwarmer moet je nog een aantal zaken in het achterhoofd houden. Wanneer je voor optimale veiligheid gaat, dan is de omvalbeveiliging een goede specificatie om mee te nemen. Wanneer de kachel omvalt, zal deze namelijk automatisch uitschakelen. Hiermee voorkom je dat er ongelukkig ontstaan. Zo ook met de oververhittingsbeveiliging. Je hebt hierdoor nooit een kachel die veel te heet wordt. Staat het apparaat vaak in koude ruimtes? Dan kan ook de vorstvrijfunctie meegenomen worden in jouw zoektocht.

Daarnaast zijn er een aantal functies die jou van extra gemakken kunnen voorzien. Een daarvan is de oscillatie-functie. Hiermee wordt de warmte met de juiste snelheid en gelijkmatig door de ruimte verspreid. Je voorkomt hiermee dat de warmte rondom de kachel blijft hangen. Voor de zomer is er op sommige modellen ook een zomerventilatiestand geïntegreerd. Hiermee kun je koele lucht in de zomer verkrijgen, waardoor je geen extra apparaat aan hoeft te schaffen. Het enige wat je hiervoor nog hoeft te doen is de mobiele verwarmer in de juiste ruimte te zetten door middel van het handvat en de wielen onder het apparaat.

Wat je ook doet, je moet er altijd voor zorgen dat een mobiele verwarmer geheel aan jouw wensen aansluit. Door voor jezelf te bepalen wat het maximale budget is en welke specificaties je belangrijk vindt, voorkom je dat je een verkeerde keuze gaat maken en de woning alsnog niet op de juiste manier verwarmd gaat worden. Zet daarom altijd eerst jouw wensen op een rij en ga aan de hand van dit lijstje beginnen met het vergelijken van de modellen. De investering zal zichzelf terugverdienen aan de hand van het comfort dat je hiervoor terugkrijgt.

Bouwdroger FAQ

De meest gestelde vragen over bouwdrogers

Een bouwdroger kopen is niet eenvoudig. Er zijn verschillende modellen van deze mobiele verwarming te verkrijgen, die allemaal met eigen specificaties en in verschillende prijsklassen komen. Het is daarom verstandig om je eerst goed in te lezen over de mogelijkheden voordat je tot een aankoop overgaat. Zo zijn er veel mensen die met dezelfde vragen achterblijven. Vragen over de beste bouwdrogers of welke goedkope bouwdroger ze moeten kopen. Onderstaande informatie geeft jou daarom inzicht in de veelgestelde vragen, zodat je weet waar je op kunt gaan letten en op alles voorbereid bent voordat je aan jouw zoektocht gaat beginnen. Zo maak je nooit meer een verkeerde aankoop en geef je ook niet te veel geld uit.

Een van de veelgestelde vragen heeft betrekking op de werking van een bouwdroger. In feite is de werking heel eenvoudig en ga je ook niets merken van het proces. De bouwdroger onttrekt de vochtige lucht aan de ruimte, waarna deze gekoeld wordt. Deze vochtdeeltjes blijven vervolgens in de condensator hangen, waarna de ontvochtigde lucht weer opgewarmd wordt. Deze lucht wordt weer de ruimte in geblazen. In de tussentijd wordt het gecondenseerde water opgevangen in een waterreservoir of direct afgevoerd door middel van een afvoerslang. Afhankelijk van het model dat je aanschaft kun je jezelf dus van veel gemakken voorzien.

Een bouwdroger kent enkele voor- en nadelen. Te beginnen met de voordelen. Met dit apparaat zorg je altijd voor een natuurlijk droogproces. Dit zorgt er niet alleen voor dat er geen scheuren in de muren kunnen ontstaan, maar ook dat je een goed binnenklimaat hebt om in te werken. Niet alleen gaat de luchtvochtigheid naar beneden, maar ook wordt stof richting het apparaat getrokken. Wanneer je het vocht weghaalt, kunnen schimmels ook geen kans krijgen om te ontwikkelen. De nadelen hebben voornamelijk te maken met het stroomverbruik. Je gaat immers wel meer stroom verbruiken als je het apparaat voor een langere tijd aan hebt staan.

Er zijn verschillende omstandigheden waarin een bouwdroger zijn werk kan doen. Zo moet de woning of het gebouw altijd winddicht zijn. Als er constant een menging plaatsvindt met de buitenlucht kan de droger zijn werk niet goed uitvoeren. Daarnaast mag er geen vorst zijn bij veel modellen. Er zijn slechts enkele types die een antivriesfunctie beschikbaar hebben, zodat ze ook in koudere ruimtes geplaatst kunnen worden. Wanneer je dit wilt doen, moet je dus specifiek naar deze modellen op zoek gaan. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de bouwdroger kapot gaat of dat er geen resultaat behaald wordt en de bouwprocessen alsnog vertraagd gaan worden.

Tevens is het goed om te weten wanneer je moet beginnen met de bouwdroger. Pas na het pleister- en chapewerk kun je de luchtvochtigheid in de ruimte naar beneden halen. Dit komt omdat alle werken daarvoor vaak veel water bevatten, waardoor je de werkzaamheden niet af kunt ronden zonder het vocht weg te halen. Echter is het bij sommige projecten ook van belang om daarvoor al vocht weg te halen. Dit gebeurt voornamelijk bij nieuwbouwprojecten. Je moet daarom altijd goed bekijken wat de omstandigheden zijn van het gebouw waar jij aan de slag gaat, zodat je op het juiste moment aan de slag gaat met het drogen.

Een bouwdroger kent weinig onderhoud. Het is afhankelijk van het model dat je aanschaft hoeveel je hieraan moet gaan doen. Zo hoef je voor de schoonmaak vaak alleen een stofdoek er overheen te halen. Het onderhoud kent ook weinig werk. Wanneer je een model met waterreservoir hebt, is het van belang dat je deze op tijd leegt. Zo voorkom je dat er uiteindelijk water naast stroomt en het wederom vochtig wordt in de ruimte. Als er ook een filter inzit, kun je deze uitwassen. Je ontkoppelt de filter en hoeft hem dan alleen nog onder de kraan te houden. Daarna plaats je alle onderdelen weer terug en kan het apparaat weer in werking worden gezet.

Bouwdrogers worden veelverkocht. De meest populaire en beste merken zijn onder andere Eurom, Dryfast, Trotec, Lemato, HBM en Stahlmann.

Men vraagt zich ook vaak af of een bouwdroger met afvoerslang beter is dan een model met een waterreservoir. In feite moet je dit per situatie bekijken. Wanneer er een grote ruimte ontvochtigd moet worden om het bouwproces aanzienlijk te versnellen kan het verstandig zijn om een afvoerslang aan de droger te koppelen. Zo kun je het apparaat voor langere tijd aan laten staan, zonder dat je het waterreservoir regelmatig leeg hoeft te maken. Echter is het lang niet altijd van belang om deze afvoerslang te hebben. Voor de kortere droogprocessen is een reservoir vaak al genoeg en is het apparaat ook eenvoudiger naar een andere ruimte te verplaatsen.

Voordat je overgaat tot een aankoop van een bouwdroger is het goed om te bekijken waar je hem voor gaat gebruiken. Hierop moeten de specificaties namelijk aangepast worden. De eigenschappen staan altijd per model aangegeven. Zo kun je bijvoorbeeld het formaat en het gewicht terugvinden bij deze specificaties. Als je hem vaak moet verplaatsen kan het handig zijn om een lichter model aan te schaffen. Ook het geluidsniveau kan een rol spelen bij de aankoop. Als je ondertussen andere werkzaamheden uit wilt gaan voeren kan het geluid storend zijn. Er bestaan echter voldoende modellen waar vrijwel geen geluid vanaf komt, waardoor je amper gaat merken dat het apparaat aanstaat.

Ook de ontvochtigingscapaciteit speelt een belangrijke rol bij jouw keuze. Deze capaciteit moet namelijk aangepast worden aan de ruimte waar het vocht weggehaald moet worden. Als je een te kleine capaciteit hebt, kun je nooit voldoende ontvochtigen en wordt het proces minder versneld. Bekijk daarom per model wat de beste keuze is en ga van hieruit aan de slag. Vergeet dan ook niet jouw eigen budget mee te nemen in de keuze. Je hebt immers een bepaald bedrag dat je maximaal uit kunt geven. Er bestaan voldoende modellen in meerdere prijsklassen om ervoor te zorgen dat je altijd voorzien bent van hoogwaardige kwaliteit tegen de prijs die je kunt missen voor jouw nieuwe bouwdroger.

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten of allergenen, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.