FAQ's

Klimaatbeheersing Specialist

aangenaam wonen

Ventilator FAQ

De meest gestelde vragen over ventilatoren

Ventilatoren brengen veel specificaties met zich mee. Hierdoor is het niet altijd eenvoudig om optimaal gebruik te kunnen maken van deze apparaten. Ondanks dat je een handleiding bij de hand hebt, blijf je soms toch met vragen achter. Je bent hierbij echter niet de enige. Er zijn namelijk een aantal onderwerpen die continu terugkomen, waardoor het handig is om hier een overzicht van te geven. Onderstaande onderwerpen komen vaak voorbij bij de meest gestelde vragen over ventilatoren.

Wil je een ventilator kopen, dan varieert de prijs tussen de 25 en 400 euro. Voor een plafondventilator is de Bestron DC30T met een prijs van circa 80 euro een goede keuze. Dit model zorgt voor verkoeling als het warm is, maar verspreid opstijgende warmte in de winterperiode. Zoek je een vloerventilator, dan kom je al snel terecht bij de Bestron DFA40. Deze ventilator is kantelbaar en heeft een flinke diameter en een prijs van rond de 80 euro. Wil je een torenventilator kopen, kijk dan eens naar de BlueBuilt TV3210 die voor circa 90 euro over de toonbank gaat. Dit is een goede torenventilator met prima reviewscores. Het model beschikt over een natuurlijke windstand. Ga je een staande ventilator kopen, dan krijg je voor circa 400 euro een mooie en goed verkochte Dyson AM07. Toch liever een klassiek model? Kies dan voor de Bestron AMA45Z welke voor 80 euro verkrijgbaar is. Voor ieder budget is er wel een ventilator te koop. Kijk ook eens bij onze Top 4 van goedkope ventilatoren en beste ventilatoren!

Er zijn verschillende soorten ventilatoren. Een staande ventilator is het meest verkocht. Een staande ventilator wordt ook wel een torenventilator, zuilventilator, kolomventilator of statiefventilator genoemd. Veel verschillende namen, maar het principe is hetzelfde. Bij de meeste toestellen kun je kiezen uit diverse snelheden, afhankelijk van hoe warm je het hebt. Het merendeel van de ventilatoren kun je ook automatisch laten draaien wanneer je dit wilt. Een tafel ventilator daarentegen is wat kleiner zodat je deze gemakkelijk op een tafel of kastje kunt neerzetten.  is klein en compact, deze plaats je eenvoudig op je bureau of tafel. Ook deze modellen kun je vaak laten zwenken en op verschillende snelheden instellen.

Een vloer ventilator is een krachtig apparaat. Deze apparaten worden ook wel grondventilatoren genoemd en buitengewoon geschikt voor grote ruimten. Met meer kracht om lucht te verplaatsen gaat ook een hoger decibel gemoeid. Wil je geen tafel-, vloer- of torenventilator? Dan kom je al snel uit op een plafond ventilator. Deze ventilatoren zijn geluidsarm en brengen de lucht over een grote oppervlakte in beweging. Het aan- en uitschakelen kan via een schakelaar aan de plafondventilator zelf, een schakelaar aan de muur of via een afstandsbediening. Daarnaast bestaan er nog haardventilatoren om d warmte van je kachel goed door de ruimte te verspreiden.

Wanneer je op zoek gaat naar een ventilator, dan zie je al snel dat er veel verschillende afmetingen te vinden zijn. Je kunt je daarom af gaan vragen wat de juiste afmeting voor jouw ventilator is. Van hieruit kun je namelijk ook beter bekijken wat het gewenste model is. Bij weinig ruimte kun je bijvoorbeeld een tafel- of torenventilator aanschaffen. De kleine diameter zorgt er namelijk voor dat je deze overal neer kunt zetten en altijd voorzien kunt zijn van frisse lucht bij jouw bureau of in de werkkamer zelf.

Bij de afmeting komt ook direct het vermogen kijken. Dit vermogen bepaalt namelijk hoe sterk de wind is die door het huis wordt geblazen. Over het algemeen zal er meer wind komen naarmate de ventilator grotere afmetingen heeft. Wanneer je een grotere ruimte hebt, is het van belang dat je voor een grotere afmeting gaat dan wanneer er uitsluitend een werkkamer of slaapkamer voorzien moet worden van een briesje. Bekijk daarom altijd eerst alle specificaties voordat je aan de slag gaat met het aanschaffen van het apparaat.

De beste ventilator merken zijn wat ons betreft Dyson, Bestron, Honeywell, BlueBuilt, Tristar, Solis en Stadler Form. Ventilatoren van deze merken presteren goed en hebben over het algemeen ook goede reviews. Niet voor niets zijn dit ook een van de best verkopende merken.

Uiteraard is het ook van belang dat je jezelf afvraagt of je jouw huis wilt verkoelen door een ventilator. Een ventilator zorgt ervoor dat de lucht verplaatst wordt, maar niet dat het huis daadwerkelijk wordt verkoeld. Doordat de koude lucht jouw kant op wordt geblazen lijkt het koeler, maar de temperatuur blijft in feite gelijk. Hoe verder je van de ventilator af gaat zitten, hoe minder je er daarom van zal gaan voelen. Als je daadwerkelijk aan de slag wilt gaan met het verkoelen van jouw woning, zul je van jouw ventilator een mobiele airco moeten maken. Hierdoor heb je toch voldoende verkoeling

Een van de vragen die vaak gesteld wordt over een ventilator is hoe je deze het beste kunt schoonmaken. Een ventilator trekt immers ook het stof uit huis aan, wat tussen de bladen komt te zitten en ook vaak bij het rooster terecht komt. Dit kan een vieze uitstraling geven, maar zorgt er ook voor dat er weer stof de ruimte in wordt geblazen. Daarnaast kan het toestel meer geluid gaan maken en zwaarden gaan lopen. Het schoonmaken van de ventilator is echter heel eenvoudig. Je kunt door middel van een vochtige doek met water en een klein beetje ammoniak over het apparaat heen gaan, waardoor deze weer volledig schoon wordt.

Voordat je met het schoonmaken begint haal je uiteraard eerst de stekker uit het stopcontact. Hiermee voorkom je dat het water voor kortsluiting kan zorgen. Tevens lees je de gebruikershandleiding aandachtig door. Volg altijd de instructies die hierin vermeld staan. Normaliter ga je als volgt te werk: verwijder de kap van de ventilatiebox en haal voorzichtig de grotere stofdeeltjes met de hand weg. Een stofzuiger gebruiken is uiteraard ook goed mogelijk. Zit het vuil erg vast, dan kun je een air duster gebruiken. Maak de behuizing en de ventilator vervolgens schoon met een vochtige doek en zet het geheel weer in elkaar. Stekker in het stopcontact en je kunt weer genieten van een koele bries.

Heb je de ventilator met water schoongemaakt, wacht dan ook altijd tot de ventilator volledig opgedroogd is voordat je hem weer gaat gebruiken. Wil je hier niet op hoeven wachten, dan is een droge schoonmaak door middel van een verfkwast ook een oplossing. Zo kun je de ergste stof weghalen zonder dat er water aan te pas hoeft te komen en kun je de ventilator gelijk weer gebruiken. Je houdt hier echter wel altijd een beetje stof bij, maar het kan prima dienen voor een snelle schoonmaak.

Het geluid van een ventilator kan ook van belang zijn. Het is namelijk afhankelijk van de plaats waar je hem neer gaat zetten hoe storend het geluid kan zijn. Er zijn namelijk ventilatoren die meer geluid produceren dan de andere. Wanneer je deze op de slaapkamer wilt plaatsen, dan is een geluid van minder dan 45 decibel een vereiste. Zo kun je zonder lawaai in slaap vallen en heb je altijd de mogelijkheid om de ventilator continu aan te laten staan en soms zelfs een timer aan te zetten zodat deze vanzelf uitschakelt.

Het geluid kan ook storend zijn wanneer je een luide ventilator in de werkkamer hebt staan. Hoeveel geluid een ventilator produceert staat vaak omschreven in de specificaties. Het is daarom altijd goed om hier eerst op te letten voordat je de ventilator aanschaft. Zo voorkom je dat je uiteindelijk een storend apparaat in huis haalt en deze niet kunt gebruiken voor de doeleinden die jij ermee in gedachten had. Mocht het er niet bij staan, dan is het verstandig om het toch na te gaan of naar een ander model te gaan kijken.

Het hangt er helemaal vanaf welk budget je hebt en welk soort verkoeling je zoekt. Een ventilator is relatief goedkoop en koelt de lucht niet, maar verplaatst deze zodat het koeler lijkt. Een luchtkoeler daarentegen kan de temperatuur met een paar graden doen dalen omdat het klimaatsysteem gebruik maakt van water(damp). Wel stijgt de vochtigheid licht zodat het zaak kan zijn om even een deur of toch een raampje open te zetten. Een split airco heeft vaak de optie om lucht flink te koelen en om de lucht gelijk te ontvochtigen. Ook kan het apparaat verwarmen en ventileren. Een mobiele airco vaak kan vaak slechts koelen en ontvochtigen, maar omdat deze verrijdbaar is kun je deze in bijna elke ruimte gebruiken.

Veel mensen vragen zich af of een ventilator meer stroom verbruikt. De energierekeningen moeten immers niet immens hoog worden, waardoor het goed is om in deze informatie te duiken. Ook het verschil met een airco kan hierbij meegenomen worden. Wanneer je een airco aanschaft om een ruimte daadwerkelijk te verkoelen, dan ben je veel meer kwijt aan stroom dan wanneer je een ventilator aanschaft. Een vaste single split airco die voor een periode van 200 uur één kamer koelt, verbruikt 150 kWh aan stroom. Dat is 15 keer zoveel als een ventilator welke voor dezelfde 200 uur slechts 10 kWh aan stroom verbruikt.

Doordat er veel verschillende modellen te vinden zijn, is het vaak lastig om een goede keuze te kunnen maken. Ze brengen immers allemaal andere voordelen met zich mee, waardoor je jezelf voor veel keuzes moet gaan zetten. Wil je een groot formaat of juist een klein model dat ergens tussen kan komen te staan? Als je de ventilator vast in huis wilt zetten wil je ook dat deze er altijd goed uitziet. Vaak kom je dan bij de duurdere modellen uit, omdat deze ook een luxe uitstraling kunnen brengen aan het huis. Het is daarom altijd afhankelijk van de doeleinden welk model je aan moet schaffen.

Bekijk daarbij ook altijd of je een ventilator met of zonder bladen aan wilt schaffen. Ook dit kan namelijk veel verschil brengen. Wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt, kunnen de bladen soms een gevaar vormen. Er zijn voldoende ventilatoren waar je uit kunt kiezen wanneer je er een wilt hebben zonder bladen, zodat je te allen tijde kunt genieten van de frisse lucht. Bekijk daarbij ook gelijk of de ventilator de stof uit de lucht filtert, waardoor je met allergieën ook geen last meer hebt. Zo heb je er nog meer profijt van.

Luchtkoeler FAQ

De meest gestelde vragen over luchtkoelers

Een luchtkoeler aanschaffen brengt soms aardig wat vragen met zich mee. Want hoe weet je nou of een luchtkoeler de juiste is? Ook wat betreft de handleiding kun je soms met vragen achterblijven, doordat het er niet geheel duidelijk in staat. Doordat veel mensen met vragen achterblijven, worden er regelmatig dezelfde vragen gesteld. De antwoorden kunnen jou weer op weg helpen om op de juiste manier met jouw nieuwe aircooler om te gaan. Onderstaande vragen geven een goed beeld van de meest gestelde vragen over luchtkoelers, waarbij ook enkele antwoorden gegeven staan.

Een luchtkoeler is een apparaat waarbij lucht via een ventilator langs water met een koel element wordt geblazen. Dit apparaat zorgt voor verkoeling, maar kan de ruimte niet zo ver koelen als een airco. De gevoelstemperatuur in de ruimte daalt met enkele graden en de ruimte wordt iets vochtiger. Een air cooler is een goed alternatief voor een mobiele of split airco wanneer de ruimte slechts enkele graden hoeft te worden afgekoeld.

Een air cooler werkt met koud water waarlangs lucht wordt geblazen. De omgevingstemperatuur kan hierdoor slechts enkele graden worden verlaagd. Een airconditioning unit gebruikt koelvloeistof en is in staat de ruimte flink te koelen, te ontvochtigen en soms ook te verwarmen.

Voordat je een luchtkoeler gaat kopen wil je vaak weten of het een energiezuinig apparaat is. Ondanks dat je voor koelte in huis wilt gaan, kan het toch een afweging zijn die je moet maken. Want kun je het geld wel missen? De meeste luchtkoelers zijn energiezuinig. Veel merken hebben zelfs een energielabel A op de apparaten zitten, waardoor het heel kosteneffectief is. Je bespaart jezelf veel kosten ten opzichte van andere apparaten die jouw woning kunnen verkoelen. Aircoolers geven jou daarom vrijwel geen hogere rekening dan je normaal gesproken al hebt voor de energie die je gedurende de dag gebruikt.

Er zijn al aircoolers te koop vanaf 25 euro. De prijzen van de meest luxe en beste luchtkoelers met een grote capaciteit en extra functies kunnen oplopen tot wel 500 euro. Wil je een aircooler kopen, kijk dan eens naar de Bestron AAC5000 luchtkoeler. Het apparaat kost circa 175 euro en is eenvoudig te verplaatsen. Tevens beschikt hij een rotatiestand en een timer waarmee je de air cooler op gezette tijden in- of uit kunt laten schakelen. Wil je een goedkope aircooler, dan kun je kiezen voor de Arctic Air lucht koeler welke te koop is voor een prijs van omennabij 50 euro.

Veel verkochte aircooler merken zijn o.a. Honeywell, Bestron, Trotec, Arctic Air, AEG, DOMO en Tristar. Deze producten hebben een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Een luchtkoeler is bedoeld om te allen tijde koele lucht jouw woning in te blazen. Echter kan het zijn dat er iets fout gaat, waardoor er geen koele lucht voelbaar is. Dit kan onhandig zijn en soms weet je niet meer waar je moet beginnen. Het is dan van belang dat je in eerste instantie bekijkt of het waterreservoir nog vol genoeg zit. Dit reservoir gaat immers maar voor een bepaald aantal uur mee, afhankelijk van het model dat jij hebt aangeschaft, waardoor het zomaar zou kunnen dat je deze bij moet vullen. Zonder het koude water is het namelijk niet mogelijk om de koelte te kunnen produceren, waardoor de temperaturen in huis niet omlaag zullen gaan.

Hoewel we tegenwoordig allemaal met de tijd mee gaan, is lang niet iedereen bedreven in het bedienen van technologie. Voor de aanschaf is het daarom altijd verstandig om te bekijken hoe je een luchtkoeler kunt bedienen. Bij veel omschrijvingen staat het er al bij. Zo kan het zijn dat je deze via een display moet instellen, maar ook met draaiknoppen, gewone knoppen of zelfs een afstandsbediening. Wanneer je voor een luxere variant gaat, kan het zelfs zo zijn dat het via een app gaat. Welke variant je ook aanschaft, je kunt altijd de juiste standen inschakelen en daarbij ook kiezen voor de verschillende functies van het apparaat.

Welke functies een luchtkoeler bezit, is geheel afhankelijk van het model dat je aanschaft. Zo heeft het ene model slechts een aantal standaardfuncties beschikbaar, terwijl deze bij een ander model juist heel uitgebreid zijn. Denk bijvoorbeeld aan de timerfunctie. Met een timer kun je ervoor zorgen dat de luchtkoeler automatisch uitschakelt, zonder dat je hiervoor nog op een knop hoeft te drukken. Dit biedt mogelijkheden wanneer je de luchtkoeler in de slaapkamer hebt geplaatst. Je kunt altijd slapen zonder je druk te hoeven maken over de gevaren die op de loer kunnen liggen.

Een andere functie is de slaapstand. De slaapstand is niet bij alle air coolers te vinden, maar biedt wel veel mogelijkheden. Dit is niet hetzelfde als een timer. Wanneer je de slaapstand inschakelt, gaat de luchtkoeler zachter blazen. Er staat nog altijd een fris windje in de slaapkamer, maar dan vele malen rustiger. Dit zorgt er niet alleen voor dat je geen spierpijn meer hebt, maar ook dat het apparaat zelf minder geluid produceert. Je hebt hierdoor geen last meer van de motor en gaat merken dat je voldoende slaap te pakken krijgt. Het is afhankelijk van de prijsklasse of de lucht koeler deze daadwerkelijk heeft.

Mobiele airco FAQ

De meest gestelde vragen over mobiele airco’s

Een mobiele airco kan een goede toevoeging zijn aan het huishouden. In de warme zomermaanden wil je immers toch wat verfrissing hebben als de ramen niet open kunnen. Ook kan het bijdragen aan een beter binnenklimaat. Doordat er veel verschillende modellen op de markt te vinden zijn, is het goed om niet alleen naar de specificaties te kijken, maar ook te bekijken wat de meest gestelde vragen zijn. Op deze manier weet je op voorhand al wat er mogelijk is en waar je op moet letten bij de aanschaf. Onderstaande informatie helpt je hiermee op weg.

Een mobiele airco is al te koop vanaf circa 200 euro en de prijzen lopen op tot ongeveer 1.000 euro. Je hebt de keuze uit een goedkope mobiele airco met een goede prijs/prestatie verhouding of je kunt gaan voor de duurdere en luxere modellen geschikt voor grote ruimtes. Je kunt overigens altijd even kijken bij de best verkochte mobiele airco modellen bekijken.

Veel verkochte mobiele airconditioning merken zijn o.a. Bestron, Tristar, Trotec, Eurom, Haier, Whirlpool, Fuave en De’Longhi. Deze producten hebben een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Rondom de verkoeling van de mobiele airco kunnen ook veel vragen ontstaan. Dit komt doordat de specificaties vaak in andere eenheden vermeld worden, waardoor je het niet meer precies weet. Over het algemeen wordt het koelvermogen van de airco gemeten in British Thermal Units (BTU). Als je gaat kijken naar de specificaties wordt het vaak door vertaald naar kubieke meters of oppervlakte in vierkante meters. Deze specificaties zijn in de handleiding terug te vinden, maar kun je ook opzoeken voordat je tot een aankoop overgaat. Bij een maximum oppervlakte wordt een gemiddelde plafondhoogte van 2,5 meter aangehouden.

Het koelvermogen van een mobiele airco kan iets veranderen bij jouw huishouden. Deze is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan het aantal ramen in de woning van grote invloed zijn, maar ook de ligging van de ruimte, de isolatie van de woning en de hoeveelheid mensen die zich op dat moment in de ruimte bevinden. Dit zorgt er mede voor dat er verschillende waarden aangegeven worden bij een mobiele airconditioning. Er zijn immers ook hoge en lage warmtelasten bij een maximum oppervlakte te vinden. Let daarom niet alleen op de waarden, maar bekijk ook welke doeleinden er van toepassing zijn om een goede inschatting te maken.

Vragen rondom de schoonmaak van de mobiele airco kom je vaak tegen. De mobiele airco kan immers snel vies worden, waardoor je goed moet weten hoe je de schoonmaak uitvoert en de levensduur van de airco kunt verlengen. Als eerste moet je altijd een vochtige doek over de unit halen om al het stof te verwijderen. Gedurende de dag trekt de mobiele airconditioning immers veel stof aan met de warme lucht. Daarna is het zaak om de filters schoon te gaan maken, doordat het stof en vuil van buitenaf naar de filter toe gaan.

De filters zorgen ervoor dat er schone lucht de ruimte in wordt geblazen. Als er stof bij zit, kunnen mensen met allergieën minder goed ademen. Je kunt de filters met een stofzuiger schoonmaken. Hierbij gaat het voornamelijk over de buitenzijde. In sommige gevallen moet je de filter met lauwwarm water afspoelen om alles eraf te krijgen. Ook is het van belang dat je het koelmiddel aanvult. Deze kan namelijk verdampen, waardoor het rendement niet meer hoog is en de energiekosten omhooggaan. Dit kun je door een professional laten doen, zodat er niets fout gaat.

Ondanks dat de mobiele airconditioning voornamelijk bedoeld is voor het verkoelen van ruimtes, kan er ook een grote waarde gehecht worden aan het geluid dat een airco produceert. In de zomermaanden wil je namelijk ook in de slaapkamer verkoeling hebben, waar veel geluid niet prettig is. Over het algemeen produceert de airco altijd geluid, maar het aantal decibel kan aanzienlijk verschillen. Je moet daarom altijd opletten wat het geluidsniveau van de mobiele airco is voordat je tot een aankoop overgaat. Het geluidsniveau dat aangegeven staat bij de specificaties is altijd het maximale geluidsniveau bij de hoogste stand van de airco.

Maar wat is dan het maximale geluidsniveau dat een mobiele airco kan produceren? Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een relatief stille en een minder stille airco. Als je een airconditioning aan wilt schaffen voor in de slaapkamer, welke ook tijdens jouw slaap aan blijft staan, dan moet je kijken of er een airco met een geluidsniveau tussen de 50 en 59 decibel te vinden is. Dit klinkt namelijk als een achtergrondgeluid. Als je de airco in de keuken, badkamer of hal plaatst, dan zijn mobiele airco’s met een geluidsniveau van 60 decibel of hoger ook geschikt.

Ook over de afmetingen van de mobiele airco zijn van belang om in het achterhoofd te houden tijdens de aanschaf. Er kunnen daarom ook vragen ontstaan over de juiste afmetingen van de airco. Want hoe bepaal je wat de juiste afmetingen zijn om ook het gewenste koelvermogen te realiseren? Hiervoor moet je eerst de inhoud van de ruimte in kubieke meters uitrekenen. Dit doe je door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte. Als voorbeeld een slaapkamer van 4 x 5 x 2,75 = 55 kubieke meter.

De factorbepaling van de mobiele airconditioning gebeurt aan de hand van drie factoren: 30, 40 en 50. Als er een goed geïsoleerde ruimte is met weinig ramen en geen plat of schuin dak, dan heb je factor 30 nodig. Bij een minder goede isolatie, veel glas en veel elektronische apparaten moet je naar factor 40. Een ruimte met een extreem hoge warmtelast, zoals een plat of schuin dak en al het bovenstaande, dan ga je naar 50. De inhoud van de ruimte wordt dan vermenigvuldigd met de gekozen factor om het aantal Watt uit te rekenen. Zo zie je gelijk welke airconditioning je moet hebben en wat de bijbehorende afmetingen zijn.

Het gaat dus niet altijd alleen om de afmetingen van de mobiele airco, maar ook om het vermogen. Uiteraard kun je na het uitrekenen van het vermogen nog verder gaan kijken naar bepaalde afmetingen, zodat je ook een goede airconditioning vindt die binnen een bepaalde ruimte kan staan. Zo kun je ervoor zorgen dat je de mobiele airco ergens tussen zou kunnen plaatsen. Zo voorkom je dat je er geen plaats voor hebt en dat opbergen lastig wordt als je de airconditioning niet gaat gebruiken.

Splite airco FAQ

De meest gestelde vragen over split airco’s

Hieronder worden de meest gestelde vragen omtrent split airconditioning systemen voor je op een rij gezet in deze handige FAQ (Frequently Asked Questions). De kans is aanzienlijk dat jouw prangende vraag hier ook tussen zal staan. Ten eerste zal er ingegaan worden op de basics. Wat is een split airco überhaupt, en welke voordelen kleven er aan het gebruik van dit apparaat. Daarnaast kijken we naar een aantal specifieke zaken, zoals het onderhouden van de airco en verschillende eigenschappen (verbruik van stroom en de hoeveelheid geluid dat de split unit airco produceert). Ook extra opties zullen aan bod komen. Tot slot zetten we nog een aantal van de bekendste split airco merken van dit moment voor je op een rijtje.

De naam van een split airco geeft eigenlijk al aan wat deze soort airconditioner anders maakt dan anderen. Bij een split airco is er namelijk sprake van gescheiden delen. Je hebt een buitendeel en een binnendeel. Het deel voor binnen staat ook wel bekend als de verdamper, terwijl het buitendeel ook wel eens de condensator genoemd wordt. Middels koelleidingen is er een verbinding tussen de twee delen.

Welke split airco merken zijn op dit moment populair? Wanneer er gekeken wordt naar de populairste producten binnen de bekende Nederlandse webshops, valt op dat de merken Mitsubishi, Panasonic, Daikin, Carrier, Lessar en Chigo op dit moment populair zijn onder de Nederlandse consumenten.

Split airconditioning systemen zijn te verkrijgen vanaf  is al te koop vanaf circa 600 euro en de prijzen lopen op tot ongeveer 1.000 euro. Net als bij mobiele airconditoiners heb je hier keuze uit een goedkope split airconditioning met een goede prijs/prestatie verhouding of je kunt gaan voor de luxer uitgevoerde systemen welke veelal ook grotere ruimtes kunnen klimatiseren. Wil je voor je woning, kantoor of caravan een split airco kopen? Dan is het is altijd verstandig om te kijken wat de best verkochte split airco systemen.

Split airco’s beschikken over voordelen waar andere typen airconditioners niet over beschikken. Ten eerste levert de scheiding tussen het buiten- en het binnendeel je voordelen op. Hierdoor verloopt het proces efficiënter en is dit soort airco geschikt voor het verkoelen (dan wel verwarmen, ventileren of ontvochtigen, afhankelijk van de functies) van ruimtes van diverse formaten. Welke functie je ook kiest, split airco’s staan er om bekend zeer zuinig en voor minder vervuiling in de lucht te zorgen (mits het filter goed schoon wordt gehouden).

Bovendien zijn split airconditioning systemen relatief eenvoudig om te monteren, zowel voor jezelf als een installateur. Immers is het niet altijd toegestaan om de airco zelf te monteren (later hierover meer). De split airco blijft altijd op dezelfde plek. Door een goede plek te kiezen, optimaliseer je de werking van het apparaat. Een split unit airco staat tevens bekend om een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Tot slot kan een split airconditioning meer functies hebben dan verkoelen. Goede voorbeelden hiervan zijn verwarmen, ventileren en ontvochtigen.

Van tijd tot tijd zul je de filters van een split airco schoon moeten maken. Dit zorgt er voor dat de airco beter blijft werken en dat er minder vervuiling in de lucht terecht komt. Vervuiling wordt namelijk tegengehouden door een filter. Dit stukje onderhoud kun je prima zelf uitvoeren. Je maakt de airconditioning open, waarna je het filter er eenvoudig uit kunt halen. Je kunt dit filter wassen, maar je kunt het filter ook stofzuigen aan de goede kant als het stof nog redelijk minimaal is. Maak daarnaast de buitenzijde van tijd tot tijd schoon met een doekje. Om het jaar dient er ook een controle uitgevoerd te worden door een specialist, zodat je zeker weet dat je split airco nog optimaal werkt. Dit alles verlengt de levensduur significant.

Ten eerste zal het stroomverbruik afhankelijk zijn van de soort split airco waar je voor kiest. Het model heeft invloed. Daarnaast zal veel afhankelijk zijn hoeveel je het klimaatsysteem deze denkt te gebruiken. Hoe meer je de airco gebruikt, hoe hoger de kosten. Gemiddeld verbruikt een split airco tussen de 0,75 en 1 kWh per uur. 1 kWh kost je cirka 0,185 euro. Afgerond zal je dan uitkomen op kosten van 0,14 tot 0,19 euro per uur.

Ook dit is afhankelijk van het model waarvoor je kiest. Over het algemeen zijn split airco’s in te delen in drie categorieën. Je hebt de stille split airconditoiners, die een geluid tot 50 decibel produceren. Daarnaast heb je de normale split airco’s, die een geluid tot 80 decibel produceren. Tot slot heb je de luide split unit airco’s, die meer dan 80 decibel aan geluid produceren. Je kunt je voorstellen dat de stille split airco’s het meest geschikt zijn voor de slaapkamer, terwijl je de andere varianten op diverse plekken in je huis kunt plaatsen.

Wederom is ook de hoeveelheid verkoeling die een split airco kan leveren afhankelijk van het model waarvoor je kiest. Dit koelvermogen wordt uitgedrukt in BTU oftewel British Thermal Unit. Bij menig webshop tref je een tabel aan waarbij de grootte van je kamer vergeleken wordt met het aantal BTU. Zo kun je zien wat je minimaal nodig hebt. Airconditioning systemen worden ingedeeld in 6 isolatieklassen, waarbij klasse 1 de beste is en klasse 6 de minste.

Er zijn split airco’s die geschikt zijn voor de slaapkamer. Het laatste wat je wilt in je slaapkamer is een airco die te veel lawaai maakt. Dit bevordert de nachtrust totaal niet. Daarom staat bij diverse webshops aangegeven of een split airco unit geschikt is voor de slaapkamer of niet. Veelal is er een correlatie tussen de geschiktheid voor de slaapkamer en het aantal decibel aan geluid dat een split unit airco produceert. Hoe minder geluid een split airco maakt, hoe meer deze geschikt is voor je slaapkamer.

In de eerste plaats wordt een split airco aangeschaft vanwege het koelvermogen. Maar ook andere functies zijn mogelijk. De bekendste voorbeelden hiervan zijn verwarmen, ventileren en ontvochtigen. Tevens zijn er split airco systemen die voorzien zijn van een timer en airco’s die je middels een afstandsbediening of app kunt bedienen.

Dat is afhankelijk per model. Sommige modellen kun je geheel zelf aansluiten, bij andere modellen staat vermeld dat deze ingebouwd moeten worden door een erkend installateur. Dit staat er niet voor niets, dus tracht daarom niet om deze modellen zelf te monteren. Bij menig webshop is vermeld of het mogelijk is de split airco van jouw keuze zelf (of niet) te installeren. Ook op de verpakking staat het veelal aangegeven.

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten of allergenen, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.

Luchtreiniger FAQ

Er is voor elk budget een luchtzuiveraar of luchtwasser te koop. Prijzen variëren grofweg tussen de 50 en 1.200 euro.

Luchtreiniger met ventilatiefunctie nodig? Een absolute topper is de Dyson Pure Cool Desk welke niet alleen stof en allergenen uit de lucht verwijdert, maar ook nare geurtjes uit de lucht filtert. De lucht zuiveraar kun je via een afstandsbediening of de app bedienen. Hoe makkelijk is dat?

Voor een luchtreiniger met verwarmingsfunctie ben je goed af met de Dyson Pure Hot+Cool. Deze luchtzuiveraar heeft een prijs van circa 600 euro en is niet een van de goedkoopste luchtreingers. Het toestel heeft een koolstoffilter en HEPA filter, welke de onzuiverige lucht filteren op allergenen, bacteriën, (fijn)stofdeeltjes en geurtjes. Daarnaast beschikt de lucht zuiveraar over een ventilatiefunctie en verwarmingsfunctie waarmee de gereinigde lucht die uit het apparaat komt niet zo koud aanvoelt.

Een luchtreiniger voor een kleine kamer kopen? Voor ruimtes tot 30 m2 is de Winix P150 luchtzuiveraar een aanrader. Het toestel past continue zijn luchtbehandeling aan, aan de kwaliteit van de lucht. En gebruik je de zuiveraar bijvoorbeeld op een slaapkamer, dan doet hij middels de nachtmodus extra stil zijn werk.

Zoek je een luchtreiniger voor een grote kamer (tot 60 m2), dan is de Philips AC2887/10 een goede keuze. In de nachtmodus is hij erg stil en kan zo in worden gesteld dat hij automatisch de verontreiniging in de lucht detecteert en op basis hiervan de lucht sterker reinigt. Het toestel beschikt over een voorfilter, koolstoffilter en HEPA filter.

De Winix Zero is een luchtreiniger met ionisatiefunctie welke tevens beschikt over een voorfilter, koolstoffilter en HEPA filter. Het apparaat heeft een nachtmodus (voor stille werking) en past het reinigingsniveau aan op basis van de gemeten luchtvervuiling.

Je kunt een goede luchtzuiveraar kopen van diverse fabrikanten. Merken die al jaren aan de top staan zijn onder andere Sharp, Philips, Dyson en Winix.

Bij de meeste luchtzuiveraars moet je in ieder geval jaarlijks de filters vervangen. Staat het apparaat gedurende het gehele jaar 24/7 aan, dan moet je soms al met 6 maanden het filter vervangen. filters gaan ongeveer één jaar mee. Het luchtreinigingsapparaat geeft (afhankelijk van het model) via een knipperend lampje aan dat het tijd is om de filters om te wisselen. Gebeurt dit niet, dan kan de lucht reiniger stoppen met werken.

Luchtzuiveraars zijn grofweg in drie groepen te plaatsen. Stille luchtreinigers, luchtzuiveraars met een normaal geluidsniveau en luide luchtzuiveraars.

Zoek je een lucht reiniger voor op de slaapkamer of voor in een werkruimte waar je rustig wilt kunnen werken? Kies dan een model met een geluidsniveau tot +/- 35 decibel op de hoogste stand. Veel luchtzuiveraars maken zich aan je kenbaar door een geluid wat tussen de 35 en 55 decibel ligt. Dat betekent dat je ze wel hoort, maar het geluid is niet echt storend. Een luchtreiniger die meer dan 55 decibel produceert valt bij ons onder de categorie luid.

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten of allergenen, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.