Een plafondventilator verkoelt jouw ruimte

Wat is een plafondventilator?

Je hebt ze waarschijnlijk wel eens zien hangen in een ruimte: een plafondventilator. Deze ventilator verkoelt de ruimte van bovenaf en komt daarvoor in verschillende maten. De toestellen zijn speciaal gemaakt om de koele lucht op een effectieve manier door de ruimte te verspreiden, waarbij de warme lucht direct wordt omgezet door koude lucht. Hierdoor voelt de ruimte koeler aan. De plafondventilator wordt vaak aangezet door middel van een schakelaar aan de muur. Soms heb je er ook met een touwtje waar je aan kunt trekken. Hierdoor is er altijd een ventilator te vinden die bij jou past.

Hoe werkt een plafondventilator?

Bestron DT48C plafondventilator kopen?Een plafondventilator kan op verschillende manieren aangezet worden. Zo wordt deze vaak bevestigd aan een schakelaar aan de muur. Door deze schakelaar om te zetten, begint het apparaat te draaien en wordt de warme lucht gehakt door de bladen. Het resultaat hiervan is dat de lucht wordt gekoeld en terug de ruimte in belazen wordt. De lucht die vrijkomt, weerkaatst tegen de muren, waardoor het nog verder wordt verspreid. Hierdoor wordt de ruimte in zijn geheel gekoeld en heb je in de warme zomermaanden altijd een aangename temperatuur in het gebouw. Een van de beste ventilatoren voor aan het plafond is de Bestron DT48C.

Tegenwoordig bestaan er ook bladloze plafondventilatoren. Deze “hakken” de lucht niet, maar trekken deze aan en filteren deze voor een extra resultaat. Wanneer de lucht gekoeld is, wordt ook deze weer terug de ruimte in geblazen. Dit soort ventilatoren zijn vaak beter voor mensen met allergieën, doordat het stof direct uit de lucht wordt gefilterd. Alleen schone lucht zal hierdoor terug in de ruimte komen, wat er ook voor kan zorgen dat er een aangename geur blijft hangen. Wanneer je een bladloze plafondventilator aanschaft, moet je deze altijd bevestigen aan een schakelaar. Een druk op de knop zorgt er dus voor dat deze in beweging komt.

De soorten plafondventilatoren op de markt

Plafondventilatoren komen in verschillende vormen en maten. Afhankelijk van de ruimte waarin deze gehangen wordt, kun je dus altijd voor een goede oplossing gaan. Als eerste wordt er hierbij onderscheid gemaakt tussen een bladloze ventilator en een met bladen. Een voorbeeld van een ventilator met bladen is de Westinghouse Cyclone plafondventilator. Deze ventilator hakt dus de lucht voordat deze terug in de woning komt. Een bladloze variant is de Sencys plafondventilator. Deze zuigt de lucht aan, filtert het stof eruit en blaast het terug de ruimte in.

Ook kun je kiezen voor een plafondventilator waar direct ook een lamp in verwerkt zit (QAZQA Mistral 42). Deze ventilator heeft twee schakelaars nodig. Een wordt gebruikt om de lamp aan te zetten, terwijl de andere de ventilator activeert. Je kunt er dus voor kiezen om het licht uit te laten gedurende de dag, waardoor je alleen frisse lucht in huis creëert. Een voorbeeld hiervan is de Westinghouse Comet Tiffany plafondventilator. Houd er hierbij wel rekening mee dat de ventilator op 2,30 meter hoogte moet hangen om het beste resultaat te verkrijgen en om ervoor te zorgen dat het altijd veilig is voor de personen die in huis leven. Zo kunnen er geen vingers tussen komen.

Waarvoor is een plafondventilator geschikt?

Een plafondventilator als klimaatbeheersing in huis kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Je hebt namelijk veel verschillende modellen, welke allemaal ergens anders voor kunnen dienen. Zo worden deze ventilatoren ook vaak gebruikt in openbare gelegenheden. Hier kunnen vaak geen gewone ventilatoren geplaatst worden, waardoor een plafondventilator veiliger is. Echter kunnen ze ook gewoon in huis geplaatst worden, zodat ze niet alleen een functioneel apparaat zijn, maar ook als toevoeging aan het interieur kunnen dienen.

Afhankelijk van het soort plafondventilator dat je aanschaft, kun je deze ook buiten plaatsen. Wanneer je extra verkoeling nodig hebt onder een overkapping, dan is een ventilator vaak een goede oplossing. Doordat de lucht op jou afdaalt in plaats van door een ruimte geblazen wordt, zal weinig frisse lucht verloren gaan met deze modellen. Het is daarom effectiever voor buiten, maar je zult wel goed moeten kijken of het model dat jij wilt hebben geschikt is om buiten te plaatsen. Zodra je dit zeker weet, kun je gelijk aan de slag gaan met het ophangen ervan en genieten van jouw nieuwe aankoop.

Waar moet je op letten bij het kopen van een plafondventilator

Als je een plafondventilator aan wilt schaffen, dan moet je goed opletten hoe hoog jouw plafond is. Afhankelijk van deze hoogte kan namelijk het model bepaald worden. Veel plafonds kunnen alleen op een standaard plafond geplaatst worden. Dit wil zeggen dat deze minimaal 2,30 meter hoog moet zijn. Als je een lager plafond in huis hebt, moet je dus op zoek gaan naar een ventilator die hiervoor ontworpen is. Ook moet je goed opletten of je een ventilator voor binnen of buiten aanschaft. Wil je er ook verlichting in? Let er dan op dat dit er automatisch bijzit. Anders kun je het vaak niet combineren en heb je alsnog meerdere apparaten aan jouw plafond hangen.

Een plafondventilator verkoelt jouw ruimte

  • De lucht daalt op je neer
  • Modellen voor binnen en buiten
  • Ook met verlichting mogelijk