Bouwdrogers

een bouwdroger

voor sneller drogen van pleisterwerk en verf

Klimaatbeheersing Specialist

Bouwdroger kopen?

Waarom zou je een bouwdroger kopen? Een bouwdroger is ideaal om verf en pleisterwerk sneller te laten drogen. Er zijn verschillende soorten elektrische bouwkachels op de mark. Maar welke mobiele verwarmer heb je nu nodig? Lees hier meer over de werking en de verschillende soorten.

Kies voor een bouwdroger met voldoende ontvochtigingscapaciteit. Als je een te kleine capaciteit hebt, kun je nooit voldoende ontvochtigen en loopt je project misschien vertraging op.

Een bouwdroger kan het vocht wat aan de ruimte onttrokken is afvoeren via een afvoerslang of via een waterreservoir welke je van tijd tot tijd handmatig dient te legen.

Wil je een bouwkachel gebruiken, zorg er dan voor dat de ruimte winddicht is. Ook kunnen de meeste bouwdrogers niet tegen vorst, al zijn er enkele modellen te koop met een antivriesfunctie voor plaatsing in koude ruimtes.

Wat is een bouwdroger?

Een bouwdroger (of bouwkachel) is een machine die ervoor zorgt dat de bouwplaats ontvochtigd wordt. Om het bouwproces te kunnen versnellen, kan deze mobiele verwarmer worden neergezet. Daarom zie je vaak dat deze machines bij nieuwbouwprojecten worden toegepast. Er bestaan hiervoor enkele modellen, welke op andere manieren werken. Echter is er altijd een eindresultaat: een droge ondergrond, zodat de bouw weer voortgezet kan worden. Door deze machine toe te passen kun je dus sneller genieten van de woning, waarbij het proces niet verstoord gaat worden door het vocht dat in de ruimte blijft hangen.

Hoe werkt een bouwdroger?

Een bouwdroger trekt dus vocht uit de vloer en de muren. Het apparaat neemt hiervoor het vocht uit de lucht op en kan daarom gezien worden als een luchtontvochtiger. Hiervoor wordt condensatie toegepast. Nadat het vocht richting de machine is getrokken door middel van de ingebouwde ventilator wordt deze door de bouwdroger geblazen en gaat naar de verdamper. De ijzeren plaatjes worden gekoeld, waardoor het vocht gaat condenseren. De condens wordt opgevangen in een reservoir, terwijl de droge lucht weer de ruimte in wordt geblazen. Hierdoor gaan de muren en vloeren sneller drogen en kan het proces weer herhaald worden.

De lucht die uit de bouwkachel komt, is altijd warm en droog. De droogtijd wordt echter niet alleen verkort door de droger, maar is ook afhankelijk van de hoeveelheid vocht dat in het gebouw te vinden is. Daarbij is het ook belangrijk dat de temperatuur niet al te laag is. Je moet er immers voor zorgen dat het proces wordt versneld. Een constante temperatuur is daarom belangrijk. In combinatie met een bouwdroger in de meest efficiënte opstelling kun je ieder project op een snelle manier drogen en zorg je ervoor dat je kunt beginnen aan het stucwerk of schilderen van de muren.

De soorten bouwdrogers op de markt

Je kunt meerdere soorten bouwdrogers kopen. Maar wat is nu de beste bouwdroger? Er zijn in principe twee soorten bouwdrogers op de markt te vinden: een condensatiedroger en adsorptiedroger. Condensatiedrogers worden het vaakst gebruikt. Deze zijn namelijk energiezuinig vergeleken met de adsorptiedrogers. De condensatiemethode wordt voornamelijk toegepast wanneer je ook op de lange termijn een lage luchtvochtigheid wilt hebben. Het droogproces is namelijk vrij traag. Dit kan een goede oplossing zijn wanneer je de kans op scheurvorming zo laag mogelijk wilt houden. Houd er dan wel rekening mee dat er temperaturen tussen de 15 en 28 graden Celcius moeten zijn.

Adsorptiedrogers zijn voornamelijk bedoeld voor het drogen van kruipruimtes en de ruimtes die van een koudere temperatuur zijn voorzien. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een wisselwerking tussen luchtstromen. Je hebt namelijk de procesluchtstroom en de regeneratieluchtstroom. De lage rotatiesnelheid en een regelbare regeneratie geven daarbij een continu droogproces. Er wordt in tegenstelling tot bij de condensatiedroger niet gekoeld, waardoor het apparaat ook niet kan bevriezen. Daarom wordt deze droger het meest ingezet in koelruimtes en de farmaceutische en chemische industrie.

Waarom een bouwdroger kopen?

Een bouwdroger kent als grootste functionaliteit het drogen van de bouwruimte. Je kan het vocht er sneller mee weghalen, waardoor het verven of behangen kan beginnen. Je hoeft daarom geen dagen te wachten tot de muren droog zijn, maar kunt gelijk aan de slag. Tevens zorgt deze er ook voor dat bij nieuwbouwprojecten de droogtijd teruggedrongen kan worden tot enkele weken of maanden. In combinatie met een natuurlijke uitdroging geeft je de gelegenheid om weinig energie te verbruiken en een steentje bij te dragen aan het milieu. Uiteindelijk kun je de luchtvochtigheid in de woning sterk terugdringen door deze aankoop.

Een bouwdroger kopen: waar moet je op letten?

Ga je een bouwdroger kopen, dan moet je jezelf afvragen waarvoor je deze gaat gebruiken. De bouwdrogers bestaan immers uit enkele modellen, waardoor de toepassingen ook anders zijn. Bekijk daarom als eerste de gemiddelde temperatuur in de woning. Als je op plekken aan de slag gaat die onder de 7 graden Celcius uitkomen, moet je gaan kijken naar de adsorptiedrogers. Als de temperatuur hoger ligt, dan is een condensdroger een geschikte keuze. Hiermee kun je de zoekresultaten al flink verkleinen en gerichter gaan kijken naar de beste oplossing. Goede bouwdrogers zijn te vinden bij Dryfast, Stahlmann, Eurom, HBM, Lemato en Trotec.

Bij het kopen van een bouwdroger moet je ook goed bekijken wat het beschikbare budget is. Niet alleen voor de aanschaf, maar ook voor de maandelijkse energierekening. Er hangt een aardig prijskaartje aan deze drogers, waardoor een maximumbedrag instellen geen verkeerde keuze kan zijn. Als je budget niet heel groot is en ook in de toekomst niet gaat veranderen, dan is een condensatiedroger de beste keuze. Deze goedkope bouwdroger verbruikt immers de minste energie, waardoor de energierekening laag gehouden kan worden. Hierdoor geniet je niet alleen van een sneller bouwproces, maar kun je ook genieten van de laagste energierekening die je jezelf zou kunnen wensen bij het gebruik van deze klimaatbeheerssystemen. Meer weten over bouwdrogers of heb je nog een enkele vragen over de werking of het gebruik? Kijk dan eens bij de bouwdroger FAQ.

Een bouwdroger: voor een snelle droging

  • Twee standaard modellen te verkrijgen
  • De ruimte vrijwel direct droog
  • Voortzetting van de bouw in een korte tijd

Klimaatbeheersing in huis
Gezond wonen, gezond blijven

Minder last van fijnstof, hooikoorts klachten en bacteriën, verbeterde gezondheid en een aangename temperatuur. Bestel nu een nieuw klimaatbeheerssysteem.